Federalna inspekcija za četiri mjeseca napisala kazne od oko 190 hiljada maraka

Federalni inspektori u kontroli epidemioloških mjera od početka jula do kraja oktobra izvršili su 1.207 inspekcijskih nadzora i tom prilikom utvrdili 100 prekršaja za koje će biti izdati prekršajni nalozi u iznosu od 186.910 KM.

– Shodno negativnoj epidemiološkoj slici na teritoriju Federacije BiH, federalni inspektori su u prethodnom periodu intenzivno vršili pojačane inspekcijske nadzore kao podrška svim nadležnim kantonalnim inspekcijama, naročito u kontroli provođenja mjera na mjestima potencijalnog i realnog okupljanja većeg broja ljudi – ugostiteljskim objektima u zatvorenom i na otvorenom, tržnim centrima, većim trgovinama i prodajnim mjestima, kozmetičkim, frizerskim salonima, administrativnim prostorima, zdravstvenim ustanovama, vozilima javnih prijevoznih preduzeća. Federalni zdravstveni inspektorat ove uprave u prethodnom mjesecu kontrolisao je i odlaganje medicinskog otpada u zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo – navedeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz Inspekcije ističu da je kod grubih kršenja epidemioloških mjera nadležnih kriznih štabova i preporuka zavoda za javno zdravstvo kod 31 subjekta nadzora izrečen prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 62.160 KM.

U periodu od marta do kraja oktobra, prema podacima koje su dostavile kantonalne inspekcije, zajedno s interventnim nadzorima federalnih inspektora, izvršeno je 18.977 inspekcijskih nadzora, doneseno 2.440 rješenja o otklanjanju nedostataka, te izrečen 821 prekršajni nalog s finansijskim teretom od 1.360.125 KM, te izrečena 21 mjera o zabrani rada.

Prema trenutno raspoloživim i nepotpunim podacima, u oktobru je izvršeno 2.206 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u FBiH, doneseno 377 rješenja o otklanjanju nedostataka, te izrečeno 199 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 315.360 KM.

– Usljed stalnog angažmana na terenu, inspekcijski organi na području cijele FBiH su krajnje iscrpljeni, te pod deficitom raspoloživih ljudskih resursa sve teže odgovaramo svim poslovima i obavezama, kako u kontekstu kontrole provođenja epidemioloških mjera tako i redovnih kontrola koje su u nadležnosti inspekcijskih organa. Također, svakodnevno se povećava broj oboljelih inspektora i drugih uposlenika inspekcijskih organa u FBiH – kazali su iz Inspekcije.

U skladu s tim apeluju i mole sve privredne subjekte i građane FBiH da poštuju propisane mjere i doprinesu stabilizaciji epidemiološke situacije i normalizaciji stanja u FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79