Federalna komora izgubila tužbu od državne: Da li će morati napustiti objekat u Sarajevu?

Federalna komora izgubila tužbu od državne: Da li će morati napustiti objekat u Sarajevu?


Iz advokatske kancelarije Spaho koja zastupa VTK BiH uputili su u proteklim danima dopis Privrednoj komori da ih obavijeste o datumu i načinu primopredaje poslovnog prostora koji koriste u zgradi.

Prema aktu advokatske kancelarije, Privredna komora mora platiti 191.232 KM za korištenje prostora od 1. marta 2008. do 1. marta 2011. Dodatno se traži isplata od 449.504 KM za korištenje prostora u periodu od 1. marta 2011. do 30. aprila 2020. Sveukupno riječ je o iznosu od 640.736 KM.

Naime, Privredna komora FBiH je prvobitno tužila VTK BiH smatrajući da su prostorije u navedenom objektu njihove. Dobili su prvostepenu presudu, ali su izgubili drugostepenu.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je za Klix.ba da je ova državna komora federalnoj ranije nudila džentlmentski sporazum kako ne bi došlo do ove situacije, ali da je to nažalost odbijeno.

“Sada imamo presudu kakvu imamo. Ona se mora izvršiti. Kada je riječ o naplati dugovanja, njihov oprost povlači za sobom pitanje o štetnosti djelovanja protiv vlastite institucije u kojoj radite. Ali eto, imat ćemo danas sastanak da pokušamo dogovoriti neke stvari. Federalna komora ima svoj značaj i nama ne pada na pamet da djelujemo protiv komore s kojom imamo saradnju. No, ovog puta očekujemo njihovu incijativu i prijedloge”, kazao je Vuković.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić izjavio je za naš portal da se radi o sudskom procesu koji je davno počeo.

“Drugostepena iz marta ima svoje nelogičnosti i mi ćemo svakako održati sastanak s kolegama iz VTK BiH. Naravno, ovdje situacija nije bezizlazna. Komorski sistem služi isključivo svojim članicama odnosno privredi”, kazao je Jašarspahić.

On je rekao da je ranijim ugovorom definisano da obje komore budu u jednom objektu. Dodao je da je federalna komora praktično jedina koja s drugim subjektom dijeli zgradu. Naglasio je da su u vezi s ovim problemom upoznate nadležne institucije prenosi Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija