Federalna uprava policije upozorava na rastuće internet napade: BEC prevare sve česte

Federalna uprava policije upozorava na rastuće internet napade: BEC prevare sve česte


Federalna uprava policije (FUP) obavještava javnost da su fizička i pravna lica u Bosni i Hercegovini sve češće meta sofisticiranih internet napada poznatih kao BEC prevare (Business Email Compromise). Ove prevare predstavljaju ozbiljnu prijetnju za poslovni sektor i zahtijevaju pojačanu budnost svih kompanija i organizacija.

BEC prevare su napadi koji koriste lažne e-mail adrese ili neovlašteni pristup e-mail serverima žrtava kako bi presreli e-mail korespondenciju. Napadači mijenjaju postavke e-mail računa i šalju lažne instrukcije za plaćanje, obično pod izgovorom hitnosti, čime pokušavaju uvjeriti žrtvu da promijeni način plaćanja na račun napadača. Ove promjene najčešće uključuju izmjene SWIFT i IBAN instrukcija.

U posljednja dva mjeseca, Odsjek za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije uspješno je spriječio značajnu štetu povezanu s BEC prevarama. Policija je blagovremenim djelovanjem povratila novac u iznosu od oko 1.500.000 KM u dva navrata. Izvještaji o ovim postupanjem dostavljeni su Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, područna jedinica Konjic.

Federalna uprava policije poziva sve kompanije i organizacije u Bosni i Hercegovini na dodatnu opreznost u poslovanju. Ukoliko primijetite bilo kakve sumnjive aktivnosti u e-mail komunikaciji, posebno one koje se odnose na promjene u IBAN i SWIFT kodovima, preporučuje se da izvršite dodatne vidove autorizacije i autentikacije poslovne korespondencije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija