Federalni inspektori na deponiji u Olovu nakon prijave o toksičnom otpadu

Federalni inspektori na deponiji u Olovu nakon prijave o toksičnom otpadu


Nakon prijave Općine Olovo o odlaganju toksičnog otpada na deponiju Gradina, 22. jula 2024. godine, federalni inspektor zaštite okoliša odmah je upućen na lice mjesta gdje je započeo inspekcijski nadzor.

Inspekcija je još uvijek u toku, a Federalni urbanističko-ekološki inspektorat poduzima sve potrebne mjere kako bi se otpad sigurno zbrinuo.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će po završetku inspekcijskog nadzora obavijestiti javnost o nalazima i poduzetim mjerama.

Podsjećamo, na deponiji u Olovu pronađeno je 12 buradi označenih kao natrijum-cijanid, izuzetno opasan materijal. Radnici komunalnog preduzeća koji su otkrili burad odmah su obavijestili nadležne.

Operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona primio je prijavu oko 7:30 sati, nakon čega su odmah obaviješteni općinski inspektor, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, te dežurni kantonalni tužilac.

Policijski službenici iz Olova osiguravali su mjesto incidenta tokom cijelog događaja.

Federalni inspektor i Federalna uprava civilne zaštite su također obaviješteni, a firma iz Lukavca je angažovana za uklanjanje opasnih buradi sa odlagališta nakon završetka uviđaja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija