Federalni inspektori zapečatili 32 poslovna objekta te napisali kazne u iznosu od skoro 400.000 KM

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 20.12.2022. godine na području Federacije BiH izvršili ukupno 290 brzih kontrola tzv. akcija, u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada na crno. Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, pekarstva, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem, ugostiteljstva, i ostalih uslužnih djelatnosti.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 59 neprijavljenih radnika, 73 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 8 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 7 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćena su 32 poslovna objekata, izdat je 191 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 384.900,00 KM.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima kod kojih nisu utvrđene nepravilnosti u toku inspekcijskog nadzora i poziva i druge porezne obveznike posluju u skladu s važećim propisima.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem:

  • -e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
  • -SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
  • -besplatnog poziva na broj 080 020 333 i
  • -pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79