Foto:Klix.ba
Federalno ministarstvo poziva Sarajevo na odgovornost zbog krize u Nacionalnoj biblioteci

Federalno ministarstvo poziva Sarajevo na odgovornost zbog krize u Nacionalnoj biblioteci


Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke uputilo je danas službeni dopis premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku i resornoj ministrici Adni Mesihović, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog trenutne situacije u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUB BiH).

U dopisu se ističe da je neadekvatno provođenje zakona i neispunjavanje obaveza Kantona Sarajevo direktno dovelo do finansijske krize u ovoj instituciji.

Naime, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, reagirajući na inicijativu zastupnika Damira Mašića u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, pokrenulo je aktivnosti usmjerene ka izradi posebnog zakona (“lex specialis”) koji bi omogućio sufinansiranje plaća zaposlenima u NUB BiH i sa federalnog nivoa.

Međutim, s obzirom na vrijeme koje je potrebno za donošenje takvog zakona, pitanje isplate plaća i pokrivanja režijskih troškova ostaje i dalje neriješeno.

Federalno ministarstvo podsjeća da je Kanton Sarajevo donio Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, među kojima je i NUB BiH, te da je ovim zakonom utvrđen javni interes za sufinansiranje. Uprkos tome, podrška Kantona za ovu instituciju je izostala, što je rezultiralo neisplaćenim plaćama zaposlenika već pet mjeseci, a najavljena je i obustava rada biblioteke za 26. avgust 2024. godine.

Prema posljednjim informacijama, 200.000 KM koje je Kanton Sarajevo uputio NUB BiH nije dovoljno za održivost biblioteke, što dovodi u pitanje ispunjenje zakonskih obaveza Kantona.

Federalno ministarstvo apeluje na vlasti u Sarajevu da hitno preuzmu odgovornost i osiguraju potrebna sredstva za nastavak rada ove vitalne institucije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija