Feraget, advokat porodice Memić: Doktori s KCUS-a pomagali ubici

Dijagnoza amnezije Alise Mutap ključ je za rasvjetljavanje kompletnog slučaja „Dženan Memić“, kao i svih drugih okolnosti koje su uključile armiju ljudi u zataškavanje mladićevog ubistva te skretanje istrage u krivi smjer. 

Tvrdnje su to Ifeta Ferageta, advokata porodice Memić.

Izgubljena memorija

On nam je pojasnio zbog čega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo insistiralo na promjenama vještaka psihijatrijske struke sve dok se nije pronašao tim koji će kazati da Alisa Mutap ima amneziju i to potvrditi pred sudijom. Prva dva tima ljekara su bez sumnje kazala da Mutap nema amneziju, da bi tek treći „utvrdio“ ono što se od njih tražilo, piše Avaz.

– Prvo vještačenje navodne amnezije Alise Mutap radio je prof. dr. Abdulah Kučukalić. On je rekao da tu ne postoji mogućnost amnezije, osim kratkotrajnog gubitka sjećanja. To je, kako je naveo u nalazu, uobičajeno kod saobraćajki, da se izgubi fragment sjećanja. Kasnije se to, prema riječima Kučukalića, vrati, to bude kratkotrajno stanje – pojasnio je Feraget.

Advokat tvrdi da je Mutap glumila amneziju, ali pri prvom vještačenju dr. Kučukalić je isključio mogućnost da je njena memorija izgubljena.

– Nakon toga je Tužilaštvo KS insistiralo na drugom vještačenju. Mi smo tada postavili veliko pitanje – zašto? Ako vještak kaže „ovdje nema amnezije“, osim kratkotrajnog gubitka pamćenja zbog saobraćajne nesreće, a kasnije se ispostavilo da je nije ni bilo, shvatili smo da je to gluma. Tužilac je tražio još jedno vještačenje, trebamo znati zašto. Šta se to novo desilo i zašto mu to treba? Oni su i dalje insistirali, ali to je čista zloupotreba. Onda ide drugi tim vještaka u kojem su bili doktor Kemal Dizdarević i doktorica Sandra Vegar-Zubović.

Dizdarević je to sve proučio i poslao e-mail direktorici KCUS-a, koja je formirala taj tim, gdje kaže: „Ovdje nema medicinskih dokaza da bih ja mogao govoriti o amneziji. Amnezija nije klinička slika, to je dijagnoza. Za amneziju je uvjet potres mozga.” Dakle, doktor pojašnjava da nema amnezije bez potresa mozga. Isto je potvrdila i dr. Sandra Vegar-Zubović – tvrdi Feraget.

Navodi da menadžment KCUS-a, nakon e-maila od dr. Dizdarevića, ponovo mijenja tim vještaka.

Treći tim

– Onda u tim idu Jasminka Dželilović, Azra Alajbegović i Žarko Savić. I onda oni, ipak, daju nalaz da kod Alise mora biti u pitanju amnezija. Oni to grade na nekim pretpostavkama, a da nemaju ništa od medicinske dokumentacije. Odmah sam počeo sumnje razvijati, u samom startu, kada sam vidio izjavu Zije Mutapa, koji kaže kako je „Hitna stala da Alisa povrati“, a to je zbog ovog segmenta o potresu mozga.

Međutim, mi kasnije nađemo izjavu svjedoka koji je vozio Hitnu. Čovjek kaže: „Ma nikada u životu nisam zaustavio Hitnu da neko povraća, tamo imaju vrećice, posude i tako dalje.“ To je pokretna bolnica. To je sada vrlo interesantno, imamo Hitnu pomoć i KCUS. Tu će biti vrlo prljavih stvari – rekao nam je Feraget.

Štit na Sudu

Kako nam je rekao Feraget, amnezija Alise Mutap na Kantonalnom sudu je trebala poslužiti kao štit.

– Ona formalno nije saslušana u Tužilaštvu. S njom je samo obavljen razgovor, s ključnim svjedokom. Kako tužiteljica kaže, „nije on njega htio ubiti, to je bilo naguravanje“. Otkud joj to? Ko je to vidio? Jedini živi svjedok je Alisa i to je prenijela Dalidi Burzić. Zbog toga Burzić mora biti saslušana.

Imaju dva nalaza koja isključuju amneziju, zbog čega je tražen treći tim vještaka? Pa, iz prostog razloga da bi se reklo ono što njima odgovara. Fino je rekao Dizdarević: „Direktorice, ovdje nema amnezije niti medicinskog nalaza o potresu mozga.“ Mi sve što smo ranije tvrdili i što sada tvrdimo, imamo pokriveno dokumentacijom. Sve ima crno na bijelo – kaže na kraju razgovora Feraget.

Kako je postupano s povrijeđenim mladićem

Također, istraga Tužilaštva BiH, prema čijem su naređenju uhapšeni Zijo Mutap i Hasan Dupovac, bit će provedena i da bi se utvrdilo na koji način je postupano s tada teško povrijeđenim Dženanom Memićem.

– Treba se vidjeti šta je bilo u Hitnoj. Ko je koga zvao i zbog čega. Kada je došla Hitna. Šta je evidentirano, a šta nije. Ko ga je primio u KCUS, a ko ga je operirao. Je li taj čovjek saslušan. Recimo, ja 1. aprila 2016. kažem tužiteljici Ivani Petković: 

„Morate saslušati doktora Aliju Čelju, dakle ljekara koji je operirao dijete.“ On će fino reći kakve su povrede. Ona nam je rekla da je saslušan, ali nas je slagala. Njega je, ipak, MUP KS saslušao 26. juna 2016. Čeljo je rekao da to nisu povrede od saobraćajne nesreće – kaže Feraget.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79