Feraget o današnjem ročištu u slučaju Memić: Fingira se nestanak struje, a nakon toga su snimci obrisani

Nakon pretresa u predmetu “Džena Memić”, advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić kazao je da je vještak koji je zaposlen u Federalnom MUP-u Mladen Stupar potvrdio da su videosnimci sa hotela “Crystal” koji su nestali, obrisani namjerno.

– Ono što je zabrinjavajuće pošto ja tu gledam mnogo širu sliku, a ne ono što ste vi danas gledali u sudnici je to da smo mi to gledali prije četiri ili pet godina, to su neke stare stvari za nas, ništa novo. Da krenemo od svjedoka, svjedoci su u nekim situacijama bitni za nastavak istrage. Ono što je mene frapiralo bilo je pitanje jednog od branilaca da ne navodim ime u smislu: „Pa zar je istraga u ovom predmetu još uvijek u toku“? Dakle, to je frapantno.

Računar je već u silikonskoj dolini

Stanovište Evropskog suda za ljudska prava a i naš zakon u ličnom postupku je poprilično jasno. Podizanjem i produživanjem optužnice početkom glavnog pretresa ne okončava se službena istraga. Tužilac je tu da prati sve ono što je bitno da otkriva nove detalje i to je ono i što se dešava u ovom predmetu, istraga je još uvijek u toku. To treba da zna svaki advokat i onaj koji postupa pred Sudom – kazao je Feraget.

Rekao je da je dosta novih momenata.

– Čuli smo i pitanje uvaženog predstavnika Vijeća da li je računar možda u silikonskoj dolini i odgovor tužioca Čampare da je tamo negdje na vještačenju. Dakle, to su su sve legitimna sredstva, to su oni adekvatni koraci koji nas vode do ubica Dženana Memića i do onih koji su pokušali da zataškaju ovo ubistvo.

Ono što je vrlo interesantno jeste što je gospodin Memić spomenuo da su pripadnici policije 18. februara bili u hotelu i da su istjerani, da dolaze nakon toga 19. februara kada se fingira taj nestanak struje, nakon toga su snimci obrisani, a čuli smo i ranije kako je Hasan Dupovac bez nekakve naredbe 9. februara već izuzimao određene snimke, a njegov pretpostavljeni Mevludin Halilović je 24. februara naredbe vratio kao nerealizovane -kaže Feraget.

Nekome je bilo u interesu da se ne vodi istraga o ubistvu

Ističe da današnje ročište potvđuje ono što govore svih šest godina.

– Ja sam krivičnu prijavu podnio preko skoro 50 lica, na čelu sa glavnom Kantonalnom tužiteljicom, tadašnjim glavnim Federalnim tužiocem itd. Nevjerovatno je da Tužilaštvo tek nakon 11 dana pokušava da izuzme određene snimke, da komesar, tadašnji načelnik 24. februara vraća nerealizirane naredbe, to znači da je nekome bilo u interesu da se ne vodi istraga o ubistvu Dženana Memića, i tada je neko fingirao saobraćajnu nesreću gdje je to sve skupa palo pred sudom i to je što Muriz kaže, žalosna činjenica da u MUP-u KS nema dovoljan broj glasova kako bi smo ubrzali cjelokupnu situaciju – kaže Feraget.

Naglasio je da nastavljaju dalje, te da je milimetar veliki napredak.

– Ova borba traje šest godina i trajat će još dugo. Upornost, vrijeme i strpljenje su najbolji saveznici u dokazivanju prave istine. Predsjednik Vijeća sudija Branko Perić je pitao da li je moguće u silikonskoj dolini izvršiti to vještačenje, a tužilac Čampara je odgovorio da je taj računar već tamo. Dakle postavlja se pitanje zašto Tužilaštvo BiH nakon šest godina vještači nešto što je Kantonalno Tužilaštvo imalo priliku da vještači u februaru 2016. godine a ništa nisu poduzeli tim povodom?

To je samo potvrda onoga o čemu sam ranije govorio, a to je da se u ovom predmetu namjerno nije vodila adekvatna istraga. Cilj je bio zataškati ubistvo, i zbog toga sve te stvari izlaze jedna po jedna na vidjelo – kazao je na kraju Feraget.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79