Feraget o slučaju Dženan Memić: Još 2016. Dalida Burzić znala da su brisani snimci videonadzora

Danas je u Sudu BiH u toku ročišta u slučaju “Memić” zatražena i zabrana komentarisanja slučaja u javnosti i iznošenja detalja iz sudnice. Advokat porodice Memić Ifet Feraget pojasnio je medijima svoj stav o tome, naglasivši kako oko javnosti u istrazi mora biti stalno prisutno, te da se u ovom slučaju provodi “kriminalna istraga od samoga početka.”

Na upit medija šta to sada podrazumijeva zahtjev odbrane optuženih da se u javnost ne istupa sa detaljima slučaja, te da li se i oni koje on zastupa (porodica Memić) vode kao stranka u postupku – advokat Ifet Feraget navodi da je najveći problem Zakona o krivičnom postupku upravo to što se oštećeni ne vodi kao stranka u postupku.

“Da je Muriz Memić ili Davor Dragičević stranka u postupku, onda bih i ja imao pravo predlagati svjedoke i ispitivati vještake”, rekao je.

Osvrće se dodatno na zatraženu zabranu komentarisanja.

“O tome nema ni govora. Čak i u istrazi, a kamoli na glavnom pretresu – oko javnosti mora biti prisutno. To podrazumijeva da se saopšte detalji u kom pravcu ide ta istraga, šta se istražuje, u čemu je problem… I ovo suđenje je javno – volio bih ga raspraviti na nekom forumu gdje bi bili prisutni i sudije iz Suda BiH, predstavnici advokatske komore i medija”, izjavio je Feraget.

Ponovo naglašava da je nedopustivo zabraniti oštećenom da iznosi bilo kakve komentare u javnosti.

Dodaje da je u slučaju Memić provedena “kriminalna istraga od samoga početka.”

“Hitna pomoć je obaviještena u 22:37, šef smjene je pozvao i, kako mu je javljeno sa terena, rekao da je djevojka povrijeđena. Tek deset minuta kasnije šef smjene ponovo zove Hitnu pomoć i saopštava da je tu i povrijeđeni mladić. Dženan je velikih deset minuta ležao u krvi”, iznosi potresne detalje Feraget.

Navodi i kako je utvrđeno da su snimci sa hotela Kristal iz te kobne noći brisani.

“Dalida Burzić je imala taj nalaz još u 2016. godini. To je šokantno. Ako znate da su snimci namjerno brisani, a ne poduzimate ništa, to se ne zove odgovarajuća istraga”, zaključio je Feraget.

Dodaje da se mora cijeniti strpljenje oca preminulog Dženana Memića, da mu građani mogu pomoći, te da u tužilaštvima “sjede kriminalci”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79