Feraget otkriva koga će to sljedećeg hapsiti slučaju “Dženan Memić”

Gosti uglednog novinara Elvira Bucala na BHT bili su Muriz Memić i advokat Ifet Feraget koji su se osvrnuli na današnje hapšenje policajca Josipa Barića te istragu o zataškavanju ubistva Dženana Memića.

Oni su odgovorili na niz pitanja o samom slučaju te proširenju istrage Državnog tužilaštva.

Advokat Feraget naveo je da je Barić policajac koji nije ispunjavao zakonske uvjete da bude istražitelj.

– On je davao lažne iskaze i istragu je odveo u pogrešnom smjeru. Taj isti policijski službenik je saslušan 2016. Tada je rekao da mu je Alisa Mutap rekla da nju i Dženana 100 posto nije udarilo vozilo. Da li je on rekao tužiocima ono što mu je rekla Alisa Mutap, jer je isprva tvrdila da su napadnuti od strane osobe koja je bila skrivena iza drveta. Sada se vodi se istraga o istrazi. Odgovorno tvrdim da je u ovom slučaju i u slučaju Davida Dragičevića u pitanju sistemska korupcija – kazao je Feraget.

On je dodatno pojasnio da je u njihovoj borbi za pravdu bilo ogromno olakšanje postojanje Ad hoc tima kojim je rukovodio časni i pošteni policajac Nermin Šehović.
Na Evropski sud 2030. godine

– Zašto nisu u istrazi saslušani ljudi koji su trebali reći ko je ubio Dženana. Slijedeći su tužioci koji su zataškali ubistvo. Tužilaštvo će kada dođe vrijeme otvoriti i istragu o samom ubistvu. Sužavanjem kruga osumnjičenih barem neko od nečistih pojedinaca će reći ko je ubica i ko je učestvovao. Mi ćemo na Evropski sud doći tek 2030. jer se ovdje svjesno krade vrijeme. Dženan jeste ubijen, a znamo i kako i gdje – kategoričan je bio Feraget.

Memić je naveo da teško padaju sve ove godine bespoštedne borbe za pravdu.

– Evo vidite Vrhovni sud FBiH je opet ukinuo presudu, a nisu to trebali učiniti – kazao je Memić.

Na ovo se nadovezao Feraget koji je kazao da je sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Igor Todorović donio maestralnu presudu na 200 stranica.

– Vodio se principom in dubio pro reo (van svake razumne sumnje), a to jeste da u sumnji postupate u korist optuženog. Neka se tužioci i policajci zapitaju kako je komad laka ukraden iz policije, kako su uništeni snimci s hotela „Kristal“. Jedan jedini razlog za ukidanje presude je kada ne mogu da se shvate razlozi za ukidanje. Nema dokaza ni da se desila nesreća. Ukida se presuda da bi se donijela ista presuda. Prije ukidanja sa vrlo visokog nivoa sam dobio informaciju da će presuda biti ukinuta. Ovdje imamo borbu unutar pravosuđa. Zdravi dio pravosuđa na čelu s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić bori se sa korumpiranim. Ona je pod strahovitim pritiskom. Neko će Gordanu Tadić optužiti sada i za raspad Rimskog carstva. Bitno je da tužioci istraju u ova dva predmeta i onda nam neće biti potrebna reforma pravosuđa – pojasnio je Feraget.

Memić je pojasnio kako je došlo do saradnje sa Feragetom.

Slušao sam advokata i radio šta mi kaže

– Rekao mi je da ga moram slušati i sve što je rekao bilo je tačno. Ako ćeš raditi na svoju ruku ništa neće biti uspješno. Kada samo izašli sa sastanka od Dalide Burzić, tadašnje glavne tužiteljice rekao mi je „sve te slagala“. Ostaje sada svim građanima da polako počinjemo vjerovati u pravosuđe. Hvala medijima, imao sam ogromnu podršku od njih. Nikada nijedan komentar nije bio protiv slučaja Memić. Opet sam spreman na proteste ako neko pokuša ovo zaustaviti – zaključio je Memić.

Feraget se s druge strane zapitao zašto džemper sa tragovima krvi Alise Mutap nije izuzet i vještačen i zašto nikada nije saslušan dr. Alija Čeljo koji je operirao Dženana Memića i kategorički tvrdio da nije povrijeđen u saobraćajnoj nesreći.

– Nisu saslušali ključne aktere. Zašto je Zdravko Knežević glavni Federalni tužilac preko posrednika poslao Murizu poruku: „Ovaj put je mafija bila jača“. Samo smo tražili da svjedoku pruži zaštitu. Nemamo mehanizme da odbranimo tužioce. Ovo je signal za VSTV jer tužiulac mora imati visok moral. Tu prestaje svaki razgovor o reformi pravosuđa. Ovo što je potrošeno na slučaj Memić su vakcine za cijelu Općinu Novo Sarajevo, to su ogromna sredstva – kaže Feraget.

Memić tvrdi da je ova istraga pun pogodak i da se ka tome treba i dalje ići.

– Prije dva dana oglasila se Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica sarajevskog tužilaštva. Ako Ifet nije njen nivo neka razgovara samnom, da me konačno primi. Tužilac Sead Kreštalica je rekao za Barića da nema krivične odgovornosti, ali sada Tužilaštvo BiH kaže da ima. Tadašnji komesar Vahid Ćosić je dopustio da nastupi zastara i niko od ovih policajaca nije ni krivično ni disciplinski kažnjen – kazao je Memić na kraju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79