Feraget tvrdi: Žele ukloniti tužiteljicu Tadić kako bi sakrili ubice Dženana i Davida

Ifet Feraget, advokat porodica Memić i Dragičević, komentirajući odluku Suda BiH da odbije zahtjev Tužilaštva BiH kojim je traženo davanje imuniteta Suzani Radanović, majci Davida Dragičevića, rekao je danas za “Avaz”, da je Zakon o krivičnom postupku jasan i da je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić postupila prema Zakonu i sasvim ispravno.

Cilj je da se svjedok ohrabri

Feraget tvrdi da je Tužilaštvo BiH, tražeći davanje imuniteta majci Davida Dragičevića, željelo da ona potpuno slobodno iznese sva svoja saznanja vezana za sam događaj.

– Da iznese i sva saznanja protiv određenih osoba, bez obzira na njihov položaj. Jasno je da se radi o visokorangiranim osobama koje obnašaju političke funkcije, tako i pripadnicima Tužilaštva, MUP-a RS… Glavna tužiteljica Tadić je dala svoju izjavu da neće poduzimati krivično gonjenje protiv svjedoka za štetne radnje koje iznese u svom iskazu. Nakon toga je ta izjava dostavljena Sudu BiH, da utvrdi je li izjava u skladu sa zakonom, kako bi se Radanović dodijelio advokat. Cilj je bio da se majci Davida Dragičevića dodijeli imunitet, a Sud je donio rješenje kojim je sve odbijeno. Mislim da ne postoje razlozi za rizik za bilo koja treća lica. Cilj je da se svjedok ohrabri. Na ovaj način se sada u dobroj mjeri ugrožava istraga. Nekome nije u interesu da se u slučaju Davida Dragičevića provede odgovarajuća i adekvatna istraga, onako kako propisuju naš zakon i EU – kaže Feraget.

On tvrdi da, generalno, postoje velike poteškoće u predmetima “Memić” i “Dragičević” i da se u tome, kako stoje stvari, Tužilaštvo BiH sputava.

– Tužilaštvo BiH želi da se istraga konačno provede, da se sve okonča i da se dođe do istine. No, kako rade, tako je sve veći pritisak i na Tužilaštvo BiH i na postupajuće tužioce te glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić. Čak je pokrenut i disciplinski postupak protiv Tadić. Ona je u prvostepenom postupku proglašena i disciplinski krivom. Sve ovo za mene predstavlja primjere selektivne primjene prava. Prije svega govorim o sastavu Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća jer u tim komisijama nisu smjeli biti ljudi koji imaju bilo kakav sukob interesa. Konkretno, ne bi trebali biti članovi ni Prvostepene ni Drugostepene komisije tužioci koji dolaze iz Tužilaštva KS jer smo podnijeli krivičnu prijavu protiv tadašnje glavne tužiteljice Dalide Burzić. Nije uredu da bilo koji tužilac iz ovog tužilaštva, zbog moguće pristrasnosti, učestvuje u radu komisije – ističe Feraget.

Išao i na sastanak u Centralu SDA

Smatra da je isti slučaj i sa sastavom Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a, koja će odlučivati o žalbi Tadić.

– Pogotovo je potpuno neprihvatljivo da u Drugostepenoj disciplinskoj komisiji učestvuje glavni tužilac Republičkog tužilaštva RS Mahmut Švraka, za kojeg mediji tvrde da je išao i na sastanak u Centralu SDA s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem. U takvoj situaciji Švraka je trebao sam sebe da izuzme. I koliko sam upoznat, advokat Gordane Tadić tražio je njegovo izuzeće, i protiv njega i protiv predsjednika VSTV-a BiH i oba zamjenika. Suština je da se osigura pravo na pravično suđenje. Osim toga, Švraka nije želio provoditi istragu protiv određenih osoba u MUP-u RS. On nije želio postupati – kaže Feraget.

Istrage u predmetima “Memić” i “Dragičević”, tvrdi, imaju za cilj da se “konačno obračunamo s korumpiranim tužiocima koji su pokušali zataškati ova dva očigledna ubistva”.

– Ako je zadatak VSTV-a da uspostavi profesionalno, nezavisno i efikasno pravosuđe, onda to podrazumijeva da se i disciplinski postupci vode na način da se stekne dojam da se radi o pravičnom suđenju, a to znači da disciplinska komisija, bez obzira na to da li je Prvostepena ili Drugostepena, pruži mogućnost na objektivno i nepristrasno suđenje. No, ovdje, očigledno, postoji određeni revanšizam. Ovdje se vrši pritisak na glavnu državnu tužiteljicu očigledno s ciljem da se onemogući adekvatna istraga u predmetima ”Memić” i ”Dragičević”. Mislim da će puno toga zavisiti i od odluke VSTV-a jer se Tadić pod svaku cijenu želi ukloniti. Osim toga, uvjeren sam da ćemo, ako se stranci ne vrate u Sud i Tužilaštvo BiH, sasvim sigurno, izgubiti i narednih pet godina u ovoj oblasti. Sasvim je jasno da su građani izgubili povjerenje u pravosuđe jer i nedavanje imuniteta Suzani Radanović jeste onemogućavanje adekvatne istrage – istakao je.

Svaki pokušaj da se utvrdi ko je ubio Dženana i Davida, navodi Feraget, pokušava se zataškati.

– Tadić se i želi ukloniti iz Tužilaštva da se zataškaju njihove ubice. Da se onemogući adekvatna istraga. To je svima više nego jasno. Evo, i odbijanje imuniteta sve o tome govori za sebe – kaže Feraget.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79