FERK odbio uvođenje blok tarifa za električnu energiju

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) odbila je prijedlog Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH za uvođenje blok tarifa u obračunu potrošnje električne energije za domaćinstva.

Elektroprivreda BiH je predložila tri tarifna bloka, s idejom da veći potrošači plaćaju više za potrošenu struju, s ciljem uštede energije i saniranja financijskih gubitaka.

Na svojoj 11. redovnoj sjednici održanoj u Mostaru, FERK je detaljno analizirao prijedlog i zaključio da on nije u skladu s postojećom metodologijom za utvrđivanje cijena električne energije za krajnje kupce.

Odlučeno je da se ne daje saglasnost na promjenu cijena opskrbe koje su predložene.

Komisija je naglasila da prijedlog nije usklađen s člankom 18. Pravilnika o metodologiji, koji zahtijeva da javni opskrbljivač izbjegava nagle promjene cijena za krajnje kupce.

Također, ustanovljeno je da troškovi opskrbe premašuju maksimalnih dozvoljenih 15% ukupnog troška nabave energije, što dodatno krši pravilnik.

FERK je također ukazao na nedostatak detaljnih podataka o planiranoj potrošnji unutar predloženih blokova (zeleni, plavi, crveni) te je naveo da bez tih podataka nije moguće verificirati predloženo povećanje ukupne cijene usluge za domaćinstva od 9,8% i povećanje cijene energije od 19%.

Zbog svih navedenih razloga, cijene električne energije za krajnje korisnike ostaju nepromijenjene, bazirane na postojećim tarifnim stavovima za korisnike distribucijskog sustava i metodama izračuna koje su trenutno na snazi.

FERK je potvrdio svoju posvećenost održavanju stabilnosti i predvidljivosti cijena električne energije za građane Federacije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79