FERK odlučuje o povećanju cijene struje za korisnike EPBIH: Novo poskupljenje na pomolu

FERK odlučuje o povećanju cijene struje za korisnike EPBIH: Novo poskupljenje na pomolu


Danas u 14:00 sati, u sjedištu Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) u Mostaru, raspravljat će se o Prijedlogu cijena za snabdijevanje krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) d.d. – Sarajevo.

Priprema se novo poskupljenje struje od 10 posto za domaćinstva i druge kupce.

Ovo bi mogla biti posljednja sjednica FERK-a u trenutnom sastavu, budući da je za srijedu, 12. juni, zakazana sjednica Doma naroda FBiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv FERK-a. Ukoliko trenutni saziv ne odobri povećanje, izvjesno je da će to učiniti novi sastav.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić, objavio je na Facebooku da je redovno usklađivanje cijena električne energije neophodno za održavanje operativne efikasnosti i konkurentnosti EPBiH. On je naglasio da je potrebno pratiti porast cijena proizvodnje i nabavke električne energije kako bi se održala ekonomski opravdana i održiva cijena.

S druge strane, privrednici su izrazili nezadovoljstvo zbog najavljenog poskupljenja. Faruk Širbegović, privrednik i član Udruženja poslodavaca TK, istakao je da poskupljenje električne energije ograničava mogućnost povećanja plata zaposlenicima, što je ključno za održavanje konkurentnosti i zadovoljstva radne snage.

Pored povećanja cijene električne energije, privrednici se suočavaju i s drugim velikim nametima. Širbegović je postavio pitanje gdje se troše sredstva prikupljena kroz oporezivanje privrede, naglašavajući potrebu za reinženjeringom državne administracije kako bi se smanjili troškovi i povećala efikasnost.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, nedavno je za Biznis.ba izjavio da su cijene električne energije za privredu u BiH preskupe, posebno u poređenju s cijenama na međunarodnim berzama.

Očekuje se da će današnja sjednica FERK-a donijeti odluku koja će imati značajan utjecaj na domaćinstva i privredu u Federaciji BiH. Hoće li najavljeno poskupljenje biti odobreno ili će se pronaći alternativno rješenje, ostaje da se vidi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija