Fiksni radar u Tuzli za 12 godina u budžet donio skoro sedam miliona KM

Tuzlanski vozači su samo na raskrsnici Kula u proteklih 12 godina napravili skoro 113.000 prekršaja. Njih je zabilježio fiksni radar, postavljen u novembru 2008. godine, a do danas su izrečene kazne u iznosu od 6.750.000 KM.

Fiksni sistem za mjerenje brzine i kontrolu prolaska kroz crveno svjetlo marke Traffistar SR520, u novembru 2008. godine postavljen je u ulici Obala Zmaja od Bosne na raskrsnici Kula u Tuzli, koja se nalazi na dijelu južne magistrale, gdje je za vozače motornih vozila ograničenje brzine označeno na 50 kilometara na sat.

Riječ je o jednoj od najfrekfentnijih raskrsnica u ovom gradu, a prema podacima do kojih je Klix došao u Policijskoj stanici Centar u Tuzli, do danas je vozačima izdato blizu 113.000 prekršajnih naloga za koje je izrečeno okvirno 6.750.000 KM.

Samostalni inspektor i komandir Policijske stanice Centar Fuad Jašarević nam kaže da radar registruje prekoračenje brzine i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu.

“Vozači na dionici koju obuhvata navedeni radar najčešće prave prekršaje prekoračenja brzine, a nakon postavljanja navedenog uređaja od 2008. godine smanjen je broj saobraćajnih nezgoda. Uređaj se ne može koristiti u druge svrhe osim uočavanja i fotografiranja prekoračenja brzine i prolaska kroz crveno svjetlo”, precizirao je Jašarević za Klix.

Princip rada radara

Fiksni radar radi na principu indukovanih petlji (senzora) koji su ugrađeni u kolovoz iza zaustavne linije.

“Senzori se uključuju nakon prelaska zadnjeg dijela vozila preko istih samo u slučaju ako je to vozilo počinilo prekršaj. Radar registruje, a zatim fotografiše dvije vrste prekršaja, a to su prekoračenje brzine i prolazak kroz crveno svjetlo. Za svaki počinjeni prekršaj uređaj fotografiše po dvije fotografije u odlasku, tj. zadnji dio vozila”, pojasnio nam je Jašarević.

Svakoga dana službenici policije koji rade na poslovima i zadacima video nadzora, povezuju se s uređajem i vrše preuzimanje fotografija na računar gdje se vrši obrada fotografija.

“Nakon toga se formira predmet za svaki prekršaj, a potom se provjerava vlasništvo vozila i vlasniku se šalje putem pošte obavijest o počinjenom prekršaju, kako bi se izjasnio ko je upravljao vozilom i počinio prekršaj. Nakon dobivenih podataka od vlasnika vozila, vozaču se izdaje prekršajni nalog i onda se predmet zatvara”, nastavlja komandir Policijske stanice Centar.

Zbog činjenice da se broj prekršaja na navedenoj lokaciji iz godine u godinu smanjuje, predloženo je da se postavi još nekoliko ovakvih ili sličnih uređaja i na drugim lokacijama u gradu.

U 2020. poginula 31 osoba, brzina najčešći uzrok nesreća

S druge strane, glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić za Klix je izjavila da se na cestama u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH od januara do augusta ove godine dogodilo 1.736 saobraćajnih nesreća. U njima je smrtno stradala 31 osoba, teško je povrijeđeno 112, dok su lakše tjelesne povrede zabilježene kod 963.

Kada je riječ o smrtno stradalim osobama, 18 je vozača, 12 saputnika i jedan pješak. Najveći broj nesreća, njih čak 565 se dogodio u ulicama u naselju, dok je 555 na magistralnim putevima.

“Prema uporednim pokazateljima, ukupan broj saobraćajnih nesreća je smanjen za 226, ali je povećan broj smrtno stradalih osoba za njih osam. Broj teže povrijeđenih osoba je na nivou prošlogodišnjeg, dok je broj lakše povrijeđenih smanjen za 186”, precizirala je Kapidžić.

Uzroci saobraćajnih nesreća su brojni i na njih utječe gustina saobraćaja, tehnička ispravnost vozila i putna infrastruktura. Međutim, Kapidžić navodi da se analizirajući uzroke događanja može uočiti da i dalje glavni razlog predstavljaju vozači koji ne poštuju Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

“Ovdje je riječ o neprilagođenoj brzini, nepropisnoj vožnji unazad, utjecaju alkohola, nedržanju desne strane i odstojanja, zatim nepropisno skretanje, uključivanje, mimoilaženje i pretjecanje, kao i oduzimanje prava prvenstva prolaza”, naglasila je Kapidžić.

Izrečeno 63.905 prekršajnih naloga

Pored redovnih aktivnosti na kontroli saobraćaja s ciljem održavanja povoljnog sigurnosnog ambijenta, policija u Tuzlanskom kantonu provodi i pojačane planske aktivnosti kroz opću kontrolu svih učesnika u saobraćaju.

Kroz akcije lokalnog i kantonalnog karaktera, glasnogovornica policije navodi da je za osam mjeseci ove godine izdato 63.905 prekršajnih naloga zbog počinjenog prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Od toga je 28.270 zbog prekoračenja brzine kretanja vozila, a 1.616. vozača je zatečeno u vožnji pod utjecajem alkohola te su isključeni iz saobraćaja. U periodu od januara do augusta 2020. godine zabilježeno je i 700 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79