Filmska pljačka 60 miliona eura u Beogradu: Dvije žene i trojica muškaraca razradili prevaru decenije

Zorica M. (37), Ana Đ. (26), Muharem B. (36), Saša Š. (49) i Filip I. (31) uhapšeni su u akciji policije i tužilaštva Srbije i još tri zemlje zbog sumnje da su veoma složenim finansijskim prevarama oštetili više hiljada osoba za 60 miliona eura.

Saučesnici iz Bugarske, Austrije i Njemačke

Sumnja se da su oni u dužem periodu, zajedno sa saučesnicima iz Bugarske, Austrije i Njemačke, obavljali veoma složene finansijske prevare.

Najprije su napravili računarsku mrežnu platformu za trgovinu lažnim, berzanskim instrumentima plaćanja, a ujedno su i lažno predstavljali kretanje cijene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje prevarenih.

Sve je bilo lažno, a izgledalo je potpuno realno. Na njihovu prevaru nasjeli su mnogi bogataši iz Evrope.

Na taj način, osumnjičeni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija. Кako se sumnja, prvo bi oštećeni uplatili veći iznos novca, a onda bi im osumnjičeni poslije određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vrijednost, odnosno da su oštećeni izgubili uloženi novac.

Na taj način osumnjičeni su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada ljudi za više od 60.000.000 eura.

Prosto je nevjerovatno kako je moguće da niko nije posumnjao. Policija je prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi “Select X” i “I-source” u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri vozila.

Prevata i pranje novca

Njima se na teret stavljaju krivična djela prevara i pranje novca. Prevaranti su uhapši u saradnji pripadnika MUP-a sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Njemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79