Filmski centar Srbije dao više od 400.000 KM za snimanje filma koji glorifikuje opsadu Sarajeva

Filmski centar Srbije dao je 417.796 KM za snimanje filma “Linija” režisera Dragoljuba Elčića, koji glorifikuje opsadu Sarajeva.

Komisija je u obrazloženju, koje je objavljeno na web stranici Filmskog centra Srbija, navela da se filmski projekt Linija” bavi dobrovoljnim dolaskom Dr. Miodraga Lazića na prvu borbenu liniju ratom zahvaćenog Sarajeva, tačnije na Grbavicu i formiranjem ratne bolnice faktički na prvoj liniji fronta.

Dodali su da je Dr. Miodrag Lazić bio historijska ličnost i da je autor projekta Dragoljub Elčić razvijao po motivima knjige “Dnevnik ratnog hirurga”.

Također tvrde da je ovo “ratni film čija osnovna dramska konstrukcija predstavlja junaka koji se u suštini bori za život u nemilosrdnom ratnom okruženju”. Dodali su kako je općepoznato da je sarajevsko ratište bilo jedno od najkrvavijih i najbrutalnijih tokom sukoba koji su dešavali po raspadu SFRJ.

“Jedna od bitnih događaja vezanih za sarajevsko ratište koje ovaj filmski projekt obrađuje je egzodus sarajevskih Srba poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Najsnažniji dio ovog filmskog projekta predstavlja prikaz egzodusa više od 130.000 sarajevskih Srba koji po potpisivanju mira odlučuju da se isele iz svojih domova koje su tokom četiri ratne godine uporno branili, noseći sa sobom svu svoju pokretnu imovinu sa zemnim ostacima svojih predaka. Od početka sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, Sarajevo i uopće sarajevsko ratište je i u medijskom i da kažemo kinematografskom smislu prikazivano na jedan jednostran način u okviru koga su Srbi predstavljani kao zlikovci, na jedan historijski, da kažemo, iskrivljen način”, napisali su.

Tvrde da film “Linija” pokazuje “jedan drugi ugao gledanja, kroz vizuru ratnog hirurga koji se svakodnevno bori za živote svih svojih pacijenata, bez obzira na njihovu uniformu ili vjersku pripadnost, pri tome uz korištenje dokumentarnog materijala daje faktografski utisak realne situacije i autentičnosti historijskih okolnosti događaja s kojima se boravak Dr. Midraga Lazića na Grbavici prepliće”.

“Rediteljska eksplikacija je jasna i precizna i naročito je dobro elaborirano tretiranje i kombinovanje već postojećeg dokumentarnog materijala koji prati ratna dešavanja, aktivnosti Dr. Lazića, egzodus… Jako je interesantan rekonstruktivni stil, iste pozicije kamere, asocijativni prelaz sa arhivskih na snimljene kadrove, montaža dokumentarnog i kvazi-dokumentarnog materijala”, objavili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79