Financial Times pohvalio BiH u odgovoru na pandemiju

Financial Times pohvalio BiH u odgovoru na pandemiju


Ugledni Financial Times objavio je prilog o borbi protiv pandemije u zemljama zapadnog Balkana, dotičići se i pomoći SAD-a, EU, Kine i Rusije.

U prilogu su pohvalili BiH u odgovoru na pandemiju novog soja koronavirusa.

“Neke zemlje zapadnog Balkana poput Kosova i BiH bile su među prvim u Evropi koje su zatvorile granice i uvele restriktivne mjere. Neke su to uradile čak i prije prvih zabilježenih slučaja zaraze. Zato imaju relativno nizak broj oboljelih i umrlih u odnosu na ostatak Evrope”, istaknuto je, između ostalog, u prilogu novinarke Valerie Hopkins.

Govoreći o BiH, Financial Times navodi da je uvedena zabrana kretanja, da su na granici svi koji su ulazili u zemlju morali biti dvije sedmice u karantinu. Pomenuli su kako su mnogi građani Sarajeva rekli da su za vrijeme najduže opsade u historiji bar znali ko je i gdje je neprijatelj, a sada je nevidljiv, prenosi Radiosarajevo.

Financial Times je naveo da BiH ima složen sistem, te na 3,3 miliona stanovnika čak 13 ministarstava zdravstva, ali je uprkos tome zdravstveni sistem dobro funkcionirao, s većom stopom testiranja nego bilo gdje na Balkanu.

Cijeli prilog možete pogledati na ovom LINKU.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija