Foto: Screenshot
Finansijska (ne)ravnoteža: Katoličke manifestacije u FBiH dobijaju šest puta više sredstava nego muslimanske

Finansijska (ne)ravnoteža: Katoličke manifestacije u FBiH dobijaju šest puta više sredstava nego muslimanske


Federalno ministarstvo kulture i sporta, predvođeno ministricom Sanjom Vlaisavljević, raspodijelilo je budžetska sredstva za kulturne projekte u 2024. godini, ali omjer sredstava između katoličkih i muslimanskih manifestacija izaziva zabrinutost.

Za projekte katolika-Hrvata, izdvojeno je ukupno 95 hiljada KM, dok je za muslimansko-bošnjačke projekte izdvojeno samo 16 hiljada KM.

Primjetno je da su od 195 projekata koji su finansirani iz federalnog budžeta, čak 105 njih vezani za katoličke kulturne manifestacije, dok su samo četiri projekta vezana za muslimanske. Tako je, na primjer, za Božićne manifestacije i katoličke svetkovine izdvojeno po nekoliko hiljada maraka, dok su za Bajramske proslave i ilahije namijenjene tek simbolične sume.

Ovaj nesrazmjer posebno je vidljiv u finansiranju kulturno-vjerskih manifestacija, gdje su projekti poput “Advent u Stocu” ili “Duh Božića” dobili po 5000 KM, dok su, s druge strane, Dani Ajvatovice i večeri ilahija podržani sa samo 4000 KM.

Slična situacija je i sa ostalim kulturnim projektima. Recimo, za “Dane berbe grožđa” u Čitluku izdvojeno je 14 hiljada KM, dok je “Tuzlanski film festival” podržan sa skromnih pet hiljada maraka. Takođe, kulturna kolonija u Počitelju, koja okuplja umjetnike svjetskog glasa, procijenjena je na četiri hiljade maraka, što je isto koliko je dodijeljeno i za sajam ćuptera u Tepčićima.

Ovakva raspodjela sredstava podigla je mnoga pitanja o ravnoteži i pravednosti u finansiranju kulturnih projekata u Federaciji BiH, te otvara dilemu o tome koliko su odluke ministrice Vlaisavljević u skladu sa kulturnim potrebama svih građana FBiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija