Finansijska policija ušla u mostarski Aluminij!

Po nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, službenici Finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine nešto iza 11 sati ušli su danas u mostarski Aluminij, saznaje portal Radiosarajevo.

Podsjetimo, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je ranije saopćilo da je naložilo Finansijskoj policiji FBiH da izvrši nadzor nad finansijskim poslovanjem svih uprava mostarskog Aluminija.
Enormna trošenja

Finansijska policija FBiH je i ranije ulazila u Aluminij, kada su utvrđene brojne nezakonitosti i enormna trošenja novca.

Tada je, međutim, kontrolirano samo poslovanje kompanije od 2011. do konca 2013. godine. S obzirom na obimnost materijala, navedene aktivnosti su trajale gotovo 10 mjeseci.

Pretpostavlja se da će provjere i u ovom slučaju trajati dosta duže, jer će inspektori istraživati rad svih Uprava Aluminija, u skladu s nalogom Tužilaštva HNK.

I sada je naloženo je da se posebno utvrde i provjere poslovi u vezi nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje. Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa, te da se posebno analiziraju poslovni odnosi s ‘velikim’ dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje kaznenih djela i otkrivanja počinitelja.

Usporedo s tom aktivnošću, Tužilaštvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužilaštvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.

U narednom periodu uslijedit će pozivanje i preostalih članova pojedinih uprava te predsjednika i članova nadzornih odbora iz pojedinih razdoblja rukovođenja Aluminijem, saopćeno je ranije.
Koliko je Mijo naplatio?

Hrvatski Nacional nedavno je objavio dijelove izvještaja Financijske policije Bosne i Hercegovine iz 2015. o kriminalu koji se odvijao u Aluminiju Mostar, a koje otkriva kako su gramzivost pojedinaca i korištenje resursa poduzeća u privatne svrhe, za osobne probitke i stjecanje vrijedne imovine, ali i kupovanje najluksuznijih stvari, samo dio golemog kriminala koji se odvijao u tom poduzeću čiji je suvlasnik, s 12 posto, i Vlada Republike Hrvatske.

Uz ostalo pisali su kako je bivši direktor Aluminija Mijo Brajković od te kompanije za samo 12.000 DEM otkupio stan u Mostaru, a potom u zamjenu dobio Aluminijev trosoban stan u Zagrebu, koji je firma platila čak 420.000 DEM!

Također, uzeo je i stotine hiljada eura raznih nagrada, te za otpremninu od 155.000 eura. Ukupno, magazin navodi da je Brajković samo po ovom osnovu naplatio čak 355.000 eura od Aluminij.

Kako mu je sve to bilo malo, i poslije odlaska u penziju naplaćivao je mjesečno za konzultantske usluge. Navode i zanimljiv detalj kako je poslovni prostor u Zagrebu platio 154.000 eura, da bi ga prodao za 61.000 eura manje.

“O svim sumnjivim transakcijama u Aluminiju 2015. je sastavljeno izvješće Finansijske policije FBiH koje je potom proslijeđeno Tužilaštvu HNK, ali se ništa nije dogodilo”, naveo je Nacional.

Hrvatskoj javnosti otkrivaju i besramni luksuz Aluminija, te kako su na stotine hiljada kuna trošene na kornjače i labudove “Swarovski”, te skupocjene satove i parfeme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments