Finansijski kolaps prijeti USK-u: 130 godina treba da se isplate presude

Zbog dugovanja za sudske presude finansijski kolaps već godinama prijeti Unsko-sanskom kantonu, a na osnovu sadašnje dinamike isplate, trebalo bi 130 godina da se ona izmire, istakao je ministar finansija u Vladi USK Vedran Prša.

Prema njegovim riječima, pomenuta dugovanja dostigla su iznos od 78 miliona i to se odnosi samo na glavnice, dok ukupna potraživanja po ovom osnovu dostižu cifru od 110 miliona maraka.

Prša kaže kako su ova dugovanja ogroman problem, jer kamate neprestano rastu, a nove sudske presude gotovo svakodnevno pristižu.

“Ako uzmemo u obzir da se godišnje za plaćanje tih dugova odvaja 0,3 posto od ukupnog iznosa budžeta, odnosno oko 600.000 maraka, lako je izračunati da bi trebalo preko 130 godina da se isplate samo glavnice”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, ova dugovanja su nastajala tokom proteklih 17 godina i najveći dio ih se odnosi na tužbe budžetskih korisnika.

“Radnici u javnoj upravi, prosvjeti, policiji i drugim oblastima tužili su Vladu zbog toga što su dobijali lične dohotke i druge naknade umanjene u odnosu na kolektivne ugovore. Godinama su se dugovanja akumulirala i dostigla sadašnji iznos”, kaže Prša.

Prema njegovim riječima, ovaj problem se mora rješavati kako ne bi došlo do akumuliranja novih dugovanja i zbog toga su formirani pregovarački timovi.

Prša kaže kako će oni voditi pregovore sa vlasnicima sudskih presuda kako bi se pokušalo pronaći rješenje.

“Sigurno je da to rješenje podrazumijeva da se vlasnici presuda odreknu zateznih kamata i glavnice kako bi im se isplatio kakav-takav iznos. U protivnom, plašim se da mnogi od njih jednostavno fizički neće dočekati isplatu dugova”, kaže Prša. Finansijska situacija u budžetu USK opterećena je i brojnim kreditnim obavezama, pa se procjenjuje da ukupna dugovanja kantona, po raznim potraživanjima, premašuju 250 miliona maraka prenose Nezavisne.

 

(VIDEO) Kao u januaru: Snijeg pada na Prokoškom jezeru

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79