Firma iz Beograda besplatno će instalirati 100 respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”

Kompanija iz Beograda “Profesional Medic” putem svoje sestrinske firme “Dre Medical” iz Sarajeva počela je instalirati respiratore čija je nabavka predmet istrage u Tužilaštvu BiH. Kako nam je potvrdio v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović, riječ je o donaciji usluga postavljanja i instalacije 100 respiratora.

Već jutros je počelo instaliranje dva respiratora u goraždanskoj bolnici. Cijeli posao bit će obavljen besplatno, iako je bio raspisan tender, piše Klix.

“Firma Profesional Medical sa svojom firmom Dre Medical u Sarajevu je ponudila besplatno instaliranje stotinu respiratora ACM812A. Obavili smo razgovore s njihovim direktorom, oni su respektabilna firma u ovoj oblasti. U Srbiji i Crnoj Gori su instalirali više od hiljadu respiratora besplatno i to žele uraditi i kod nas”, rekao nam je Kadribegović.

S obzirom na već dva propala tendera postojale su opcije da se raspiše novi ili da se respiratori podijele po bolnicama, a da one traže firme koje će instalirati medicinske aparate.

Iznenada, pojavila se ponuda srbijanske firme u obliku donacije. Posao će biti završen veoma brzo.

“U skladu s tim odlučili smo da prihvatimo donaciju. Jutros su preuzeta dva respiratora koji se trebaju instalirati u bolnici u Goraždu. Prema potpisanom sporazumu, rok za instalaciju svih 100 respiratora je 20 dana, ali su oni rekli da će posao završiti i ranije”, izjavio je Kadribegović.

Podsjetimo, 100 kineskih respiratora kupila je firma “Srebrena malina” za 10,5 miliona KM. Novac je dala Vlada Federacije BiH putem Federalne uprave civilne zaštite. Respiratori su u BiH stigli u aprilu, a do danas su stajali u magacinu.

Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79