Firma iz Posušja nabavlja 100.000 tona uglja za potrebe TE Tuzla i TE Kakanj

Zavisna društva-rudnici uglja posjeduju dovoljno stručne radne snage, mehanizacije i opreme da zadovolje potrebe termoelektrana za ovim energentom, ali problemi zapuštenosti okopnih polja i radne discipline doveli su JP Elektroprivreda BiH u situaciju da zbog nedostatka uglja ne može angažovati ukupne raspoložive kapacitete, ostvariti planiranu proizvodnju električne energije i primorana je da ugalj kupuje na tržištu, rečeno je iz ove kompanije za Akta.ba.

To je bio jedan od razloga zašto je Elektroprivreda BiH dodijelila je ugovor za nabavku 100.000 tona uglja za potrebe TE Tuzla i TE Kakanj posuškom Lageru, saznaje ovaj portal.

Iz RMU Kamengrad, čiji je vlasnik kompanija Lager d.o.o. Posušje, bit će isporučeno po 50.000 tona za obje termoelektrane.

Ukupna procijenjena vrijednost za predmetnu nabavku iznosi 9.937.000,00 KM bez PDV-a, a odnosi se na isporuku u u periodu 01.12.2021 – 28.02.2022. godine.

U svojoj konačnoj ponudi ponuđač Lager d.o.o. Posušje je ponudio cijenu za toplinu u uglju u iznosu od 5,64 KM/GJ i cijenu prevoza uglja u iznosu od 30,00 KM/toni, a što prema obračunu za toplotnu vrijednost uglja u iznosu od 13.000 kJ/kg iznosi 10.332.000,00 KM bez PDV-a.

Ponuđač je uz konačnu ponudu dostavio obrazloženje da cijena iz konačne ponude, ukoliko se zadrže elementi kvaliteta uglja iz Priloga 1. Poziva za dostavu početne ponude i toplotna vrijednost uglja u iznosu od 12.300 kJ/kg, iznosi 9.937.000,00 KM bez PDV-a.

“Nabavka je realizirana zbog izuzetno lošeg stanja zaliha uglja na depoima termoelektrana (cca 75.000 tona u TE “Kakanj” i ukupno cca 20.000 tona u TE „Tuzla“), te upute Federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije kojom se nalaže da se na tržištu obezbijede dovoljne količine uglja za potrebe termoelektrana i na osnovu zaključka Uprave Društva”, kazali su za ovaj portal.

Na upit da li su zalihe uglja u termoelektranama pri kraju, navode da nisu na planiranom nivou.

“Na dan 18.01.2022 godine, zalihe lignita na depoima TE Tuzla iznose 23.361,3 tona, uglja asortimana Mrki I – 15.904,1 tona i uglja asortimana Mrki II – 3.463,7 tona. Na depoima TE Kakanj zalihe uglja iznose cca 25.500 tona. Ove količine na depoima su cca 44 posto planiranih zaliha, a rezultat su, prije svega, znatno manje isporuke uglja iz Rudnika Kreka”, navode iz EPBIH za Akta.ba.

Inače, ugovor je dodijeljen na osnovu pregovaračkog postupka provedenog u decembru 2021. godine.

Pored ove nabavke, Elektroprivreda BiH je realizovala i postupak nabavke uglja asortimana Lignit za potrebe TE Tuzla za period 2021. – 2022. godina.

Ugovor je dodijeljen EFT RiTE Stanari, a konačna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 40.014.800,00 KM.

Slične nabavke je realizirana i tokom prošle ( u augustu i septembru), kada je Elektroprivreda BiH nabavila 300.000 tona uglja od EFT RiTE Stanari u vrijednosti oko 17 miliona KM. Iz Elektroprivrede ove nabavke pravdaju padom proizvodnje u Kreki navodeći da je cijena uglja, ako se ne računa prijevoz, niža od cijene koja se za ovakvu vrstu uglja plaća rudnicima Koncerna

Podsjetimo, krajem prošle godine iz Elektroprivrede BiH su isticali nezadovoljstvo zatečenim stanjem u Rudniku Kreka. Navode da pojedini rudnici, i pored značajnih finansijskih ulaganja od strane JP Elektroprivreda BiH, nisu uspjeli ostvariti planirane proizvodne rezultate, osigurati dovoljne količine uglja na depou Termoelektrane Tuzla za naredni period, čime su u nezavidnu situaciju doveli i JP Elektroprivreda BiH.

“JP Elektroprivreda BiH je bila prinuđena da izvrši nabavku uglja za potrebe Termoelektrane Tuzla po nižoj cijeni od cijene koju plaća Rudniku ‘Kreka’, kako bi se nadomjestile nedostajuće količine, koje nisu isporučene iz Rudnika ‘Kreka’. Zastoj u restrukturiranju rudnika i smanjene isporuke uglja doveli su Termoelektranu Tuzla u stanje kakvo nije zapamćeno ni u najtežim periodima njenog postojanja”, poručili su ranije iz ove kompanije, piše Akta.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79