Firma koja instalira kineske respiratore kontaktirala Kineze zbog problema. Dvije su mogućnosti

Radnici firme “Professional Medic”, koji su angažirani od Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), stupili su danas u kontakt s kineskim proizvođačem respiratora koje je uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Ovu informaciju za Raport je potvrdio Mustafa Kadribegović.

Naime, nakon što su stručnjaci ove kompanije zajedno sa radnicima instituta “Verlab”, koji je zadužen za verifikaciju, pokušali instalirati dva respiratora u Kantonalnu bolnicu u Goraždu te na KCUS-u ustavnovljeno je da oni ne funkcioniraju.

“Ti stručnjaci iz ‘Professional Medica’ su se čuli sa proizvođačem iz Kine. Oni su im prezentirali problem, objasnili im o čemu je tačno riječ. Oni će sad trebaju prvo da utvrde da li je softverka ili tehnička greška, to su te dvije mogućnosti, pa da vide kako da to riješimo. Rekli su da bi mogli u narednih nekoliko dana imati rješenje. Optimistični smo”, rekao nam je Kadribegović.

Respiratore je, podsjetimo, uvezla kompanija Fikreta Hodžića – Srebrena malina, po nalogu Vlade FBiH odnosno FUCZ, i plaćeni su 10,5 miliona KM. Zbog sumnjive dodjele posla, Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj su osumnjičeni premijer Fadil Novalić, Fikret Hodžić, Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79