Foto: DVB portal
Firma sa crne liste i dalje u milionskim poslovima, ministar Forto pod pritiskom da reaguje

Firma sa crne liste i dalje u milionskim poslovima, ministar Forto pod pritiskom da reaguje


Firma Sirius 2010 iz Banje Luke, koja se našla na crnoj listi Ministarstva financija SAD-a zbog sankcija koje je uvela Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC), i dalje neometano posluje u Bosni i Hercegovini.

Osim što je u januaru ove godine dobila ugovor vrijedan 25 miliona KM za digitalizaciju javnih servisa, ova firma je već dvije godine dio konzorcija koji obavlja milionske poslove homologacije vozila na nivou države.

Ovaj konzorcij, u kojem se nalazi Sirius 2010, dobio je ugovor od Ministarstva komunikacija i prometa BiH 4. avgusta 2022. godine. Ugovor je sklopljen za administrativne poslove u oblasti homologacije vozila i njihove opreme, a Sirius 2010 djeluje u saradnji s nekoliko drugih firmi.

Foto: Fokus.ba
Aktuelne informacije na stranici homologacije vozila

Zanimljivo je da, iako je ugovor za digitalizaciju izazvao buru u javnosti nakon što je Sirius dospio na američku crnu listu, posao homologacije vozila za sada nije bio u centru pažnje. Ministar prometa i komunikacija BiH, Edin Forto, koji je bio na saslušanju pred Komisijom za borbu protiv korupcije zbog ovog posla, do sada nije javno komentarisao ovu situaciju.

Na spomenutom saslušanju, koje je održano početkom juna ove godine, Komisija je raspravljala o nepravilnostima u dodjeli ugovora za homologaciju vozila firmama povezanim s političkim strankama SNSD-a i HDZ-a. Iako su državni revizori utvrdili niz nezakonitosti u ovoj oblasti, ugovor s konzorcijem u kojem je Sirius 2010 ostaje na snazi.

Unatoč preporukama Pravobranilaštva BiH da se postupak ponovi zbog pravne nesigurnosti, Ministarstvo na čelu s Vojinom Mitrovićem iz SNSD-a je ipak dodijelilo ovaj posao konzorciju. Istraživanja su pokazala da je u 2021. godini posao homologacije vozila donio prihode od oko 9,1 milion KM, ali Ministarstvo ne raspolaže preciznim podacima o prihodima iz ove oblasti.

Foto: Fokus.ba

Dok se postavljaju pitanja o transparentnosti i zakonitosti u dodjeli ovih poslova, ostaje da se vidi koje korake će poduzeti ministar Forto u vezi s angažmanom firme koja je pod sankcijama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija