Firma trinaest godina u stečaju

Iako je još 2006. godine odlukom skupštine akcionara otvoren stečajni postupak, u Klaonici peradi „Živinoprodukt“ iz Poveliča kod Srpca još nije završen ovaj proces. Bivša državna firma, s oko 114 zaposlenih, više nema kapitala za prodaju, pa će većina njenih radnika i definitivno ostati bez zaradjenih plata i otpremnina, a kratkih rukava ostaće i brojni povjerioci.

Stečajni upravnik Petar Dragojević, koju je ovu dužnost preuzeo 2016. godine od preminulog prethodnika, kaže da „Živinoprodukt“ više nema stečajne mase, dok obaveze prelaze četiri miliona maraka. Njemu je poznato samo to da je radnicima povezan radni staž. Na protestnom skupu ispred klaonice, održanom prije pet godina, a i danas radnici tvrde da su oštećeni za blizu 10.000 maraka.

„Odbor povjerilaca donio je odluku o zatvaranja stečaja, a nakon prikupljanja sredstava od povjerilaca za pokrivanje troškova, od stečajnog sudije ću zahtijevati da okonča stečajni postupak“, kaže Dragojević.

Privatizacijom su do sada promijenjena četiri većinska vlasnika nekada jedne od četiri najmodernije klaonice peradi u Evropi, od srbačke „Agrounije“, slovenačke „Perutnine-Ptuj“, do ruske kompanije SIJ i na kraju vodeće evropske grupacije „MHP“, koja se bavi preradom mesa ili peradi, iza koje stoji ukrajinski milijarder Jurij Kosjuk.

Kompanija „Perutnina-Ptuj“ u rekonstrukciju i proširenje kapaciteta tova i klanja pilića u srbačkoj opštini investirala je oko osam miliona maraka. Proširenje i modernizacija proizvodnje nastavljena je i nakon preuzimanja od ruske kompanije, odnosno ukrajinskog milijardera Kosjuka, kako bi se dobio izvozni broj za Evropsku uniju. U toku je izgradnja takozvanog „rashladnog tunela“ i savremenog skladišta, a planirano je povećanje tova i prerade za 40 odsto.

Načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević kaže da ova firma ima veliki značaj za opštinu, jer će značajno povećati i broj radnika, ali se nada da će ovim projektom proširiti i kapacitet prečistača otpadnih voda i time spriječiti zagadjivanje životne sredine.

„Rješavanja ovog problema, koji izaziva veliko nezadovoljstvo gradjana, bitan je uslov za ispunjavanje standarda za izvoz pilećeg mesa i mi ćemo kao lokalna vlast na tome insistirati“, kaže Dragosavljević.

 

(VIDEO) Baka iz BiH u Njemačkoj uhvaćena s cigaretama u mahunama: Evo kako se snašla

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79