Firma “Željo” o tramvajskoj S krivini: Prugu smo perfektno rekonstruisali

Iz firme Željo su demantovali navod ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete da će se u cijelosti morati ponovo rekonstruisati tramvajska S krivina.

Ova firma iz Konjica je bila dio konzorcija s kompanijom OK Bau iz Gradačca koji je izvodio radove, te su nakon Štetinih navoda poslali dopis resornom ministarstvu i kantonalnom Zavodu za izgradnju nakon, kako su naveli, zlonamjernih i lažnih izjava ministra.
Kompanija Željo se predstavila kao neko ko profesionalno gradi i remontuje željezničke i tramvajske pruge. Tvrde da su profesionalno i po evropskim standardima uradili rekonstrukciju S krivine.

Uvjeravaju da su za to koristili prugu i pribor uvezen iz Evropske unije, te da nadzornik, investitor i preduzeće GRAS nisu imali primjedbe na rekonstrukciju.

“Napominjemo gospodinu ministru da prilikom prve i druge faze gradnje tramvajske pruge koja nosi više od 90 posto projekta nije bilo propusta, niti je bilo primjedbi”, saopćili su.

Ukazali su da su se problemi pojavili u trećoj fazi radova. Naime, kako su naveli, OK Bau je sklopio ugovore sa sarajevskom firmom SP-AR za asfaltiranje za nabavku i ugradnju asfalta, preduzećem Sarajevo putevi za isporučeni asfalt i preduzećem Rad za zalijevanje fuga.

U firmi Željo tvrde da se nedostaci na asfaltnoj površini i fugama mogu sanirati za jedan dan, te da se oni ne odnose na samu tramvajsku prugu za koju smatraju da je perfektno rekonstruisana. Istakli su da ona čini 90 posto projekta i da je njen vijek trajanja 40 godina.

Optužbe na račun Štete i nadzornika radova
Ministra Štetu su optužili da iznosi lažne informacije, a kao razlog za to su naveli to da su u konzorcij ušli na posljednjem tenderu kada je bila samo jedna ponuda za rekonstrukciju, te da je u prvom mandatu Šteta pogodovao potpisivanju ugovora s kompanijom IOG iz Sarajeva.

Naglasili su da je zbog njihove intervencije Ured za žalbe poništio tender zbog zloupotreba i neispunjavanja uslova.

Kao glavnog uzročnika problema naveli su nadzornog inžinjera iz kantonalnog Zavoda za izgradnju Mirsada Okerića. Istakli su da je obustavio asfaltiranje, a šest sati nakon boravka na Bjelašnici dozvolio je asfaltiranje.

Naveli su i da je vlasnik firme Željo svjedok pokušaja ucjene od Okerića, te da vlasnik ima snimak sastanka u Ministarstvu saobraćaja KS-a kojem su prisustvovali predstavnik izvođača, nadzornika, investitora i GRAS-a.

Kako su saopćili, na snimku se čuje kada je Okerić izjavio: “Ja ne radim svoj posao i to recite direktoru Zavoda, a možete me i tužiti, pa ću ja to i na sudu potvrditi, zato što sam preopterećen s drugim projektima”.

Optužili su ga i da nije ništa upisivao u građevinski dnevnik, već da je to pokušao uraditi nakon završetka radova, ali da je originalni dnevnik dostavljen investitoru tj. ministarstvu. Također uvjeravaju da su kao izvođači uredno upisivali radove.

Ponovili su da uočeni nedostaci čine pet posto od ukupnog projekta, te da će ih otkloniti OK Bau.

Podsjećamo, dio pruge od Zemaljskog muzeja do Sarajevo City Centra na dužini od skoro 369 metara. Rekonstrukcija je počela u septembru prošle godine i trajala je 40 dana. Na početku radova desio se saobraćajni kolaps u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Radovi su koštali skoro 584.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79