Firme u BiH zaradile čistih 4 miliona profita, a nerealno da prosječna plata bude 1.000 KM?

Predsjednik Samostalnog saveza sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović povodom Međunarodnog praznika rada danas se obratio na konferenciji za medije gdje je izjavio da najmanje što zaslužuju radnici je da za taj svoj rad budu adekvatno plaćeni i da mogu dostojanstveno živjeti u svojoj domovini sa svojim porodicama i prijateljima.

Šatorović je izjavio da su ukupni prihodi svih privrednih društava u FBiH tokom 2022. godine iznosi više od 68 milijardi KM.

– Od toga je čisti profit nakon svih rashoda skoro četiri milijarde KM, a onda nam kažu da nema novca za povećenje plaće. Vlada FBiH prethodnih 8 godina je radila sve da uruši radnički pokret, ugasi sindikate i ukine što je više moguće radničkih prava. Svakim novim prijedlogom zakona su predlagana manja prava za radnike i radnice – rekao je Šatorović na današnjoj konferenciji.

Dodao je da danas kao rezultat ovog nametnutog zakona o radu nema opći kolektivni ugovor za FBiH.

– Kažu da je nerealna plaća od 1.000 KM – poručio je Šatorović između ostalog.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79