Firmi “Zrak” isključena struja, radnici poslani kućama

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine isključila je struju firmi namjenske industrije “Zrak” d.d. u četvrtak, 5. maja, a radnici ove firme poslani su kućama, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Elektroprivreda BiH pripada istom resoru Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kao i firma “Zrak” d.d, jedina firma namjenske u općini Novi Grad Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Općina Novi Grad Sarajevo i ranije je upozoravala na maćehinski odnos Vlade FBiH prema ovom preduzeću, ali nažalost nije bilo nikakvih reakcija ni pokušaja od strane Vlade da se toj firmi pomogne, dodaje se.

Općina Novi Grad Sarajevo poziva Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da preuzme dugovanja prema bivšim i sadašnjim radnicima firme nastalim u proteklim godinama, a da upravljanje firmom prepusti Općini Novi Grad kako bi se pokušala spasiti nakon više od 75 godina tradicije u ovoj oblasti.

“Firma ‘Zrak’ d.d., jedina firma koja proizvodi optičke elemente i nišanske sprave za namjensku industriju na prostoru države BiH, ali i nekadašnje države Jugoslavije, dovedena je do samog gašenja, a prema svemu sudeći radi se o koordiniranoj akciji Vlade FBiH koja ima za cilj takav ishod”, stoji, između ostalog, u saopćenju koje je objavljeno na internet stranici Općine Novi Grad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79