Fitnes trener pozvao novinare da prestanu prenositi izjave Milorada Dodika

Samir Bečić, fitnes trener koji je uspjeh postigao sa najvećim imenima kulturnog i političkog života Amerike, na svom instagram storiju je objavio zanimljivo zapažanje.

Bečić, naime, poziva medije da ignorišu Dodika, ne objavljuju njegove izjave, namjere i obećanja. Izostankom njega iz javnog diskursa, ni dominantni narativi ne bi bili važeći. Posebno oni koji se odnose na ideju o novom ratu.

– Pozivam sve novinare u Bosni i Hercegovini da prestanu prenositi izjave Milorad Dodika. Vi imate moć – napisao je Bečić.

Gorica Dodik odgovorila Stanivukoviću nakon akcije prikupljanja pomoći

Mentalno nasilje kroz manupulaciju informacijama

Nije potrebna eskpertiza iz psiholoških i socioloških diciplina da bi se zaključilo kako javni istupi Milorada Dodika imaju za cilj skretanje pažnje. Pri tome, Dodik je veoma darovit pa prepoznaje trenutke kada bi efikasnije bilo dovesti Emira Kusturicu na Pale da pomaže kulturu RS, a kada zapjevati u zgradi Predsjedništva.

Ova verbalna tehnika je poznata i kao gaslighting (dimna bomba).

Kako pojašnjava specijalizirani medij za teme iz psihologije Psihoverzum, to je vrsta je mentalnog nasilja koje se manifestira manupulacijom informacija s ciljem da onaj kome se obraća počinje sumnjati u pamćenje, opažanja, percepciju stvarnosti, sumnjati i na koncu ne biti siguran u vlastito mentalno zdravlje.

Izvođenje bizarnih isceniranih radnji

Manifestacije mogu biti od direktnog poricanja događaja do izvođenja bizarnih isceniranih radnji s ciljem dezorijentacije i manipulacije. Tehnike izluđivanja slične su onima koje se koriste kod pranja mozga koje su koristile tajne službe. Izluđivanje ima izraziti utjecaj na osobe koje su narcisisti po prirodi, jer ako je napadač dovoljno uporan i metodičan u svom postupku, može dovesti do potpunog psihičkog i fizičkog sloma onih kojima se obraća piše Avaz.

Kako upućuje struka, postoji samo jedan način pobjede nad ovom vrstom pojedinaca koji je veoma jednostavan, ali i teško provediv. Ignorišite ga. Pravimo se da ne postoji. Nemojmo reagirati kada provocira. Naša reakcija je njegova hrana – savjetuju psihijatri.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79