FK Sarajevo o dešavanjima na Pecari: Ponovo smo žrtva u Širokom Brijegu

Aktuelni prvak BiH FK Sarajevo objavio je danas saopćenje, a tema je bila jučerašnji susret u Širokom Brijegu u osmini finala Kupa BiH.

Delegat susreta na Pecari: Nesportsko ponašanje publike, domaćin nije osigurao uvjete

Bordo tim naveo je da je još jednom bio žrtva fizičkih napada i nacionalističkih uvreda na utakmici u Širokom Brijegu, koju je domaći tim riješio u svoju korist rezultatom 3:2.

– Tokom čitavog susreta igrači i stručni štab FK Sarajevo bili su izloženi verbalnom nasilju od domaćih navijača i službenih lica susreta. Iznimno loša organizacija utakmice rezultirala je činjenicom da je sigurnost gostujućeg tima bila ugrožena tokom čitavog susreta zbog čestih ubacivanja pirotehničkih sredstava i drugih tvrdih predmeta u teren – naveli su iz FK Sarajevo.

Nakon što su u nekoliko navrata bezuspješno pokušali pogoditi igrače FK Sarajevo, različitim tvrdim predmetima, publika smještena na tribini Sjever pogodila je igrača FK Sarajevo Anela Hebibovića tvrdim predmetom u glavu.

– Incident je rezultirao prekidom susreta na više od 15 minuta. Jučerašnji susret je nastavljen naredbom službenih lica susreta, a prema važećem Disciplinskom Pravilniku NS/FS BiH član 60, važi sljedeće:

“Ako igrač ili sportski radnik izazove prekid utakmice koja ne bude nastavljena bit će kažnjen:

a) igrač, zabranom igranja od tri do 12 utakmica i novčanom kaznom od 500 do 2.000 KM,

b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 500 do 2.000 KM”.

Zaštitari na tribini ni u jednom trenutku prije prekida u 74. minuti susreta nisu pokušali spriječiti ubacivanje predmeta u teren, te su u nekoliko navrata pripadnici zaštitarske agencije provocirali gostujuće navijače i uposlenike FK Sarajevo smještene u loži na tribini Sjever – naveli su iz bordo tima.

Navedeno je da će FK Sarajevo do kraja dana pokrenuti pravne postupke protiv pravnih i fizičkih lica koja su odgovorna za sljedeće:

– fizički napad i napad u pokušaju,

– vrijeđanje na nacionalnoj osnovi,

– isticanje fašističkih slogana i oznaka,

– namjerno provociranje igrača i stručnog štaba, te navijača smještenih na tribini Istok od osoba zaduženih za sigurnost.

Navijači gostujuće ekipe na tribinu su ušli tek u 15. minuti susreta, što predstavlja još jedan od organizacionih propusta domaćina.

– Prije deset godina u Širokom Brijegu ubijen je navijač Fudbalskog kluba Sarajevo, a pet navijača je teže ranjeno vatrenim oružjem. Sramotna je činjenica da deceniju poslije niko nije odgovarao za počinjeno ubistvo i ranjavanja navijača, te da se spomen ime pokojnog Vedrana Puljića i danas na istom stadionu Pecera vrijeđa. U 2019. godini smo i dalje svjedoci kriminalnih radnji koje se dešavaju pod okriljem nacionalizma – dodaje se.

FK Sarajevo radi zaštite svojih igrača, stručnog štaba i drugog osoblja nakon jučerašnje utakmice donio je sljedeću odluku:

– Ako se na nekoj od narednih utakmica ponovo desi da sigurnost igrača i stručnog štaba na utakmici bude ugrožena iz bilo kojeg razloga, bez obzira na potencijalne sankcije, važnost utakmice i druge parametre, FK Sarajevo će napustiti teren i odbiti nastavak susreta – zaključeno je iz bordo tima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79