Regija BiH Fojnički Reumal propada: Jedva preživio 2020. godinu…

Fojnički Reumal propada: Jedva preživio 2020. godinu…

Reumal iz Fojnice 2020. godinu jedva je preživio, zbog duga od 12 miliona maraka i posljedica koronavirusa, ali i drugih finansijskih problema koji opterećuju ovo javno preduzeće.

– U 2019. godini prije početka pandemije imali smo 150 hiljada noćenja, a 2020. godine jedva 86 hiljada, a rezultat su smanjeni prihodi oko 3,5 miliona maraka. Zbog toga smo u 2020. godini poslovali sa gubitkom nešto većim od sto hiljada maraka – priča Alija Mukača, izvršni direktor Reumala Fojnica.

Još veći problem u poslovanju Javne ustanove Reumal je veliki dug koji se gomilao godinama.

– U Reumalu to nazivamo “teškom historijom”, zbog toga sam i angažovan 2018. godine da vraćamo dugove. Reumal duguje bankama za kredite i dobavljačima oko 12 miliona maraka. Do sada smo taj dug uspjeli smanjiti za dva miliona. Međutim, došlo je do pandemije koronavirusa i proteklih 18 mjeseci ništa nismo vratili od dugovanja. To su krediti koje su ranije uprave Reumala uzimali bez ikakve analize i nisu namjenski potrošeni. Kada sam došao u ovu javnu ustanovu, mjesečne obaveze zbog zaduženja Reumala bile su oko 240 hiljada maraka. Zatekao sam i kredit od Razvojne banke FBiH od sedam miliona maraka, a mjesečna rata je bila 120 hiljada maraka. Reumal i kada dobro posluje ne može podnijeti mjesečno više od 100 hiljada maraka zaduženja – pojašnjava Mukača.

Zbog velikih dugova mnogo radnika je ostalo bez posla, ističe naš sagovornik.

– Reumal trenutno ima oko 200 zaposlenih, a bilo ih je zaposleno oko 377. Toliko je bilo na platnom spisku u proljeće 2020. godine. U to vrijeme krenula je i pandemija koronavirusa i nismo radili, pa smo prvo otpustili radnike koji su radili na određeno vrijeme. Zatim smo 70 ljudi proglasili tehnološkim viškom i došli smo do 200 zaposlenih. Radnici koji su ostali redovno primaju plaću. Redovno se uplaćuju porezi i doprinosi i zaposleni ne rade za minimalac kako se priča. Prosječna neto plaća u Reumalu iznosi oko 850 maraka – tvrdi izvršni direktor Reumala.

U sastavu Javne ustanove nalaze se hotel Reumal i nova bolnica. Renovirane su su sve sobe. Izgrađen je novi bazen, a u toku je renoviranje i nekih restorana.

– U proteklih sedam-osam mjeseci imali smo oko pet hiljada noćenja. Računica je jasna. Ne možete imati samo 150 gostiju, a 300 radnika. Nekada je neko naučio radnike da je bitno raditi u Reumalu, bez obzira na to što nema posla. Mi se moramo ponašati tržišno. Mi poslujemo kao i svaki drugi hotel i ako nemamo zaradu, niko nam neće dati ni jedne marke za plaću. Nadamo se da ćemo ove godine imati bar 100 hiljada gostiju jer počelo je vakcinisanje protiv korone, pa očekujemo ublažavanje epidemioloških mjera. Ako se sve posloži, sigurno je da propasti nećemo – nada se Mukača za Faktor.

(VIDEO) Pogledajte kako je prevaren Senad Hadžifejzović u Fojnici: “Druže prijatelju, brate. Bit će to gotovo za 15 dana”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM