Formira li se nova obavještajna agencija u Sarajevu? Uprava policije tvrdi jedno, SDA drugo

Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo zbog kojih se trenutno lome koplja u Vladi KS, izazvale su danas i reakciju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.
Kantonalni odbor SDA obavijestio je javnost da se ova stranka zalaže za usvajanje izmjena navedenih zakona ali se protivi formiranju obavještajne agencije na nivou kantona Sarajevo “jer je to direktni atak na ustavni poredak i slabljenje institucija Bosne i Hercegovine”.

“Također, u borbi za depolitizaciju policije i vraćanje policije policajcima, SDA želi uključivanje sindikata policije i njihovo aktivno učešće u svim procesima odlučivanja unutar policijske strukture; od činovanja, do prijema novih policajaca i unaprjeđenja uslova za rad policije. Posebno ističemo, u cilju jačanja ljudskih kapaciteta policije u KS, da se SDA odlučno bori za dodatni prijem policajaca u službu”, saopćeno je iz SDA.

Halebićev 21 amandman

Kako smo pisali, Vlada Kantona Sarajevo zasjedala je 13. jula kada je trebalo da se izmjene i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima upute u proceduru, ali je sat vremena prije početka sjednice ministar finansija Jasmin Halebić (SDA) dostavio 21 amandman čime bi se procedura usvajanja zakona, praktično dovedena do kraja, vratila ponovno na početak.

Usvajanje zakona o policiji usporeno je, kako saznajemo, zbog nesuglasica koalicionih partnera u Vladi Kantona Sarajevo, tačnije Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost.

O svemu su se večeras oglasili iz Ureda policijskog komesara MUP-a KS.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije ovom prilikom žele upoznati zainteresovane pojedince ili organizacije da se predloženim izmjenama i dopunama oba zakona niti u jednom segmentu ne predlaže formiranje bilo kakve obavještajne službe na nivou kantona, niti je to bio cilj ili namjera, kako predlagača zakona, tako ni bilo kojeg pojedinca. Posebno naglašavamo da ne postoji ni najmanji argument da se predloženim izmjenama propisa ima namjera miješati u nadležnosti Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, već se predlagač isključivo drži Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, odnosno, Uprave policije MUP-a KS, te ovom prilikom izražavamo svoje žaljenje zbog evidentnih zlonamjernih pokušaja tumačenja pojedinih odredbi predloženih zakona”, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a KS.

Postojeće jedinice

Navode da se izmjenama dodatno definiše i jasnije uređuje rad postojeće nadležne organizacione jedinice unutar Uprave policije, a koji je, shodno važećim nadležnostima, vezan za proaktivno i sistematsko prikupljanje, analizu, procjenu i razmjenu kriminalističko-obavještajnih informacija, podataka i saznanja o krivičnim djelima ili prekršajima, izvršiocima i drugim relevantnim podacima.

“Takvi poslovi policijski službenici vrše radi otkrivanja, rasvjetljavanja, dokumentovanja i dokazivanja krivičnih djela ili prekršaja u okviru nadležnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo i Zakonu o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine.
Treba naglasiti da je model kriminalističko-obavještajnog rada (Intelligence-Led Policing- ILP) zahvaljujući izdašnoj pomoći i podršci cjelokupne međunarodne zajednice, naročito IPTF, EUPM, OSCE, ICITAP, odnosno, vlada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i drugih zemalja proteklih godina vrlo uspješno implementiran u svim policijskim agencijama u našoj državi, te da je ovakav način savremenog policijskog rada u značajnoj mjeri unaprijedio oblast policijskog rada i sistem sigurnosti u cjelini”, istaknuli su.

Svaka policijska agencija u BiH, kako na državnom, entitetskom, tako i na kantonalnom nivou, poput Uprave policije MUP-a KS, potcrtali su, ima organizacionu jedinicu koje se bavi prikupljanjem saznanja i informacija o licima i krivičnim djelima, odnosno, prekršajima, načinu vršenja istih i drugim podacima vezanim za nadležnosti tih agencija, kao i zakonitu provedbu naredbi nadležnih sudova vezanih za istrage o konkretnim krivičnim djelima koja se rasvjetljavaju shodno propisanoj i utvrđenoj zakonskoj proceduri.

Suspenzija policijskih službenika

“Nadalje, kada je u pitanju dio reakcije koji se odnosi na suspenziju policijskih službenika, izmjenama i dopunama zakona predlaže se da se na mjesto policijskog službenika koji je suspendovan može rasporediti drugi policijski službenik koji ispunjava propisane uvjete, a onaj policijski službenik koji je suspendovan, shodno zakonskim odredbama, u slučaju da se po okončanju postupka dokaže njegova nevinost, vraća se u policijski organ i raspoređuje u skladu sa svojim činom na upražnjeno radno mjesto, jer su rasporedi policijskih službenika i plate istih vezani za čin koji isti imaju”, saopćili su.

U tom pogledu, dodaju, predloženom izmjenom se ni u kojem slučaju ne zadire u presumpciju nevinosti, niti bi policijski službenik po povratku sa suspenzije ostao bez radnog mjesta, već bi bio raspoređen na drugo radno mjesto u skladu sa svojim činom, ako bi se radno mjesto sa kojeg je isti suspendovan, zbog potreba službe, u međuvremenu popunilo. Time se omogućuje nesmetano funkcionisanje policijskog organa, te je samo to cilj prijedloga ovakve izmjene prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79