Formiran blok stranaka ključan za formiranje većine u Gradskom vijeću Tuzla?!

U Tuzli je formiran neformalni blok tri stranke, koje imaju četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle, saznaje Faktor iz više izvora. Kako sada stvari stoje, bez ova četiri vijećnika bilo kome će biti veoma teško okupiti većinu.

Zajedno će djelovati vijećnik Naše stranke Omer Berbić, Stranke za BiH Admir Čavalić i vijećnice Platorme za progres Selma Ćatibušić i Esana Kavazbašić-Huskanović. Saradnja ovih stranaka, kako saznajemo, napravljena je na programskim principima, a u skladu s tim principima će biti donesena odluka s kim će ove stranke sarađivati.

˝Ovdje se ne radi o stranačkoj koaliciji, nego o dogovoru mladih vijećnika, koji na ovaj način žele ojačati svoju poziciju u vijeću i osigurati provođenje svojih ideja u novoj vlasti. Mislimo da je to dobra ideja, kazao je za Oslobođenje predsjednik Kantonalnog odbora SBiH Mirnes Gušić.

Ovo je potvrdio i vijećnik Naše stranke Omer Berbić. ˝Imamo slične programske ciljeve i mislili smo da je dobra ideja da se udružimo, kako bismo osigurali bolju prohodnost naših ideja. Želimo promjene u načinu funkcionisanja vlasti u gradu. Mi ćemo se zalagati za te promjene i spremni smo na saradnju sa onima koji dijele naše ciljeve˝, izjavio je za Oslobođenje Berbić.

Gradsko vijeće Tuzla će ubuduće činiti 11 političkih subjekata. SDP će imati osam vijećnika, SDA će imati pet, a Socijaldemokrate četiri. Tri vijećnika će imati SBB, dok će Tuzlanska alternativa, Demokratska fronta i Platforma za progres imati po dva vijećnika. Po jednog će imati Naša stranka, HDZBiH, Stranka za BiH i PDA, dok će manjine predstavljati Nedžad Jusić, koji je tradicionalno naklonjen SDP-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79