FORMIRAN KRIVIČNI PREDMET O POSLOVANJU TURISTIČKE ZAJEDNICE KANTONA SARAJEVO

Revizorskim izvještajem utvrđene brojne nepravilnosti u poslovanju.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je krivični predmet u vezi s poslovanjem Turističke zajednice KS, saznaje Faktor.

Sve je počelo još sredinom augusta ove godine, kada je aktuelni predsjednik TZ KS Midhat Hubijar prezentirao nalaze nezavisne revizorske kuće o poslovanju Zajednice u vrijeme dok je njome rukovodio Nermin Muzur, kojeg je na ovo mjesto postavio bivši kantonalni premijer i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Od velikog broja nepravilnosti navedenih u ovom izvještaju, u oči posebno pada prijavljeni prihod Turističke zajednice u prvih šest mjeseci ove godine. Naime, u knjigama je kao zvaničan iznos naveden prihod od blizu 108.000 maraka, dok su revizori utvrdili da je on petnaestak puta veći i da je iznosio 1,45 miliona KM.

Između ostalog, troškovi učešća na sajmu u Istanbulu, u uznosu većem od 45.000 KM, dva puta su knjiženi. Također, u toku 2017. godine novcem TZ KS kupljena su četiri mobilna telefona u ukupnoj vrijednosti od blizu 5.000 KM, a nakon odlaska Muzura i njegovih saradnika ostao je samo jedan iPhone od oko 1.700 KM, dok su preostala tri nestala.

Zbog svega ovoga Vlada KS je naložila Budžetskom inspektoratu Ministarstva finansija KS i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da provedu kontrolu o poslovanju u TZ KS, te da izvještaj dostave Tužilaštvu KS i Uredu za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta.

Izvor:Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments