Formiran pregovarački tim: Vlada FBiH pokušava direktno od država nabaviti vakcine

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici formirala je pregovarački tim koji će direktno u ime FBiH pregovarati s vladama država koje proizvode vakcine protiv koronavirusa.

Četiri člana

Tim se sastoji od premijera Fadila Novalića, ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davora Pehara i ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo.

Pregovarački tim će u narednom periodu uputiti pismo ambasadama država proizvođača vakcina, a kako bi pokušali direktno bez posrednika nabaviti vakcine.

Također, na sjednici je, kako saznajemo, vođena burna rasprava, a vezi s ulogom dr5žavnog nivoa vlasti. Brojne kritike su upućene na rad ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja odbija da vodi pregovorački proces za nabavku vakcina, na rad ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića koji nikad nije ponovo uspostavio Koordinacioni tima za zaštitu i spašavanje BiH, te na rad predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Ad hoc tim

Vlada FBiH na današnjoj sjednici također usvojila je informaciju Ad hoc tima za nabavku vakcina koji je ponovo prezentirao nove ponude koje su dobili od provatnih kompanija. A zaključkom Vlade FbiH privatnim kompanijama produžen je rok za isporuku vakcina nakon eventualnog potpisivanja ugovora sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH.

Također Vlada FBiH usaglasila je se da treba prihvatiti ponudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je predložio da države u regionu idu u zajedničku nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79