Formiran prvi korak za formiranje “federalnog USKOK-a”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) ponovo je obećao veći angažman vlasti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, najavivši konkretne korake.

Napomenuo je da je na kraju prvog mandata premijera FBiH 2014. poduzeo konkretne korake za formiranje posebnog odjela entitetskog tužilaštva koji će se boriti protiv kriminala i organiziranog kriminala, nazivajući ga “federalnim USKOK-om”.

Nikšić je istakao da je razgovarao sa predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kako bi se konačno započelo formiranje posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH koji će se baviti navedenim. Ukazao je na to šta bi trebao biti prvi korak.

“Prvi korak je naći odgovarajući prostor. Izgradnja palate pravde, namjenske građevine za smještaj posebnih odjela treba nam da poboljšamo uslove rada sudova i tužilaštva, ali naša država nema vremena da čeka njenu izgradnju kao uslov za početak primjene zakona. Umjesto toga naći ćemo smještaj u nekoj od postojećih građevina”, obećao je.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH će pomoći u svim tehničkim aspektima te da je namjera da se primjene neki od međunarodnih standarda u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, i to po uzoru na države koje imaju zavidne rezultate na ovom polju.

“Set antikorupcijskih zakona usvojili smo 2014., a na snagu su stupili 2015. Prethodna vlada se pobrinula da taj set zakona nikada ne zaživi, već da ostanu puko slovo na papiru. Nastavljamo tamo gdje smo stali 2015.”, konstatirao je Nikšić.

 

Podsjećamo da je o ovom pitanju nedavno razgovarao i sa američkim ambasadorom Michaelom Murphyjem i šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79