Formirana 22 predmeta u vezi s negiranjem genocida u Srebrenici

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine do sada su formirana 22 predmeta na osnovu prijava za negiranje genocida, potvrđeno je za Faktor iz ove pravosudne institucije.

Iz Tužilaštva BiH ranije su najavili da će, između ostalog, u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH.

U BiH je od 28. jula zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca.

Dopune Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko, zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula. Za one koji budu kršili Zakon predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

U odluci, koju je 23. jula donio Inzko, navodi se da izmjene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu osam dana od dana objave na službenoj internet-stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79