Formiranje nove stranke još uvijek na čekanju: Da li je Platforma za progres “van igre”?

Početna “euforija” nakon što su krajem aprila predsjednici nekoliko stranaka najavili formiranje nove političke opcije, koja bi imala zajedničke kandidate na izborima u BiH 2022. godine, nakon inicijalnih razgovora, prema svemu sudeći, naglo je splasnula.

Ideja o ujedinjenju Platforme za progres (PZP), Demokratske fronte (DF), Socijaldemokrata BiH (Enver Bijedić), Građanskog saveza (GS) i Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD), prema svemu sudeći još uvijek je samo ideja, a čitav proces je još uvijek na čekanju.
Iako su ove stranke načelno već dogovorile zajednički nastup 2022. godine, problem je očigledno nastao prilikom dogovora o formi u kojoj će nastaviti djelovanje i nastupiti na izborima. Sigurno je, saznajemo iz pouzdanih izvora, da će ove stranke zajedno nastupiti na izborima, ali to je trenutno jedino što je dogovoreno.

“Zla krv”

Naime, u svakoj od ovih stranaka postoje struje kojima iz ovog ili onog razloga ne odgovara gašenje postojećih stranaka, a te struje su, kako saznajemo, posebno izražene u Platformi za progres, a nisu zanemarive ni u Demokratskoj fronti. Stoga ne čudi i nedavni poziv potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića Željku Komšiću da svoju stranku ujedini upravo sa SDP-om kako bi dodatno ojačali položaj najjače stranke ljevice u BiH.

Komšić se o ovom pozivu još uvijek nije očitovao. Da li on smatra da je poziv neozbiljan, uzimajući u obzir “zlu krv” između SDP-a i DF-a, pa ga kao takvog ne treba komentirati, ili možda Komšić ozbiljno razmišlja o Mijatovićevoj ponudi, još uvijek je teško sa sigurnošću tvrditi.

No, vratimo se na temu ujedinjenja ovih pet političkih partija i razloge zbog kojih je čitava ova priča i dalje na čekanju. Dakle, unutarstranačka previranja u Platformi za progres već dugo nisu nikakva tajna, a posljednja konvencija održana sredinom maja pokazala je da sve i ne teče tako glatko kao što je prvobitno naglašeno. Tada su u javnost procurile informacije da Hadžikadić nema podršku organa stranke da se ujedini, tj. ugasi PZP, a govorilo se i o njegovoj smjeni s pozicije predsjednika stranke. On je te navode demantovao, rekavši da na konvenciji uopće nije bilo govora o ujedinjenju s drugim strankama i sva priča je otprilike tu i završila.

Gašenje i asimilacija

S druge strane, u Demokratskoj fronti, kao jedinoj stranci iz ove grupe koja nije u opoziciji, također postoje pojedinci koji se oštro protive ideji gašenja stranke i njihovoj asimilaciji u novi politički blok, a informacije s terena kažu da mnogi od njih blagonaklono gledaju na Mijatovićev poziv na udruženje, smatrajući da, ako se već moraju udruživati s nekim, onda je bolja solucija učiniti to sa SDP-om. Tragom ovih informacija kontaktirali smo jednog od učesnika pregovora predsjednika Socijaldemokrata BiH Envera Bijedića.

Kako je u razgovoru za Klix.ba kazao Bijedić, istina je da su Hadžikadić i Platforma za progres nakon unutrašnjih konsultacija napravili stanku vezanu za aktivnosti na ujedinjenju. Drugi učesnici, prema njegovim riječima, još uvijek su u fazama dogovora i pregovora i treba još puno stvari definisati prije nego što se finaliziraju dogovori.

Za i protiv

“U svakoj od ovih stranaka imaju grupe koje su za ujedinjenje i pojedinci koji su protiv. Većina je za, ali ima nekih koji su iz nekog razloga protiv ujedinjenja i pravljenja jednog velikog političkog projekta. Ja lično mislim da je ujedinjenje svih ovih stranaka dobra stvar, jer u današnje vrijeme, kada svi idu u razjedinjenja i formiranja nekih novih političkih opcija, ova ideja o ujedinjenju i okupljanju bi bila nova na političkom nebu u BiH i mislim da je to dobro i pozitivno”, kazao je Bijedić.

Upitan da prokomentira poziv Vojina Mijatovića na pristupanje DF-a SDP-u, Bijedić je rekao da razumije zašto je Mijatović uputio taj poziv s obzirom na to da se radi o strankama koje imaju veoma sličan politički program. Mogućnost da se to dogodi, prema Bijedićevom mišljenju, ipak je minimalna.

“Mijatović je uputio taj apel, vidio sam različite reakcije na to. Zukan Helez je rekao da je Komšić dobrodošao u SDP, dok je Igor Stojanović kazao da to ne valja. Ne bih ipak komentarisao odnose u drugim strankama, ali mislim da u SDP-u imaju određenih nesuglasica i da pušu neki različiti vjetrovi, Sarajevo sebi, Tuzla sebi, ali kažem, ne želim da se miješam u to, ja sam svoju priču tamo završio”, dodaje Bijedić.

Tri kandidata

Ipak, navodi Bijedić, optimističan je da će ideja o ujedinjenju biti realizirana nakon što se riješe unutarstranačka pitanja u pojedinim političkim partijama i dok se sve otvorene teme, kako kaže, “iznivelišu”.

“Da li ćemo se ujediniti u jedan koalicijski projekt koji će se zvati kako god hoćete ili ćemo ići u široku koaliciju sa zajedničkim kandidatima, ne znam sigurno, ali je sigurno da na izborima nastupamo sa zajedničkim kandidatima. Ukoliko se Željko Komšić kandiduje, imat će našu podršku. Ukoliko se tu bude promijenilo nešto u vezi s izbornim zakonom, možemo imati tri kandidata -srpskog, hrvatskog i bošnjačkog”, zaključuje Bijedić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79