Forto bez odgovora: Zašto se prikupljaju podaci o nevakcinisanim uposlenicima u javnom sektoru?

Vlada KS je 12. avgusta donijela zaključak, a koji je 19. avgusta objavljen u Službenim novinama KS kojim se nalaže dostava informacija o broju uposlenika institucija i javnih preduzeća Kantona Sarajevo koji nisu izvršili vakcinaciju protiv Covid-19.

“Zadužuju se rukovodioci svih ministarstava, službi, zavoda, kantonalnih uprava, fondova, samostalnih kantonalnih uprava, agencija, javnih ustanova i javnih preduzeća Kantona Sarajevo da u roku 15 dana u Stručnu službu Vlade Kantona Sarajevo dostave informacije o broju uposlenika koji nisu izvršili vakcinaciju protiv bolesti COVID-19. Zadužuje se Stručna služba Vlade Kantona Sarajevo da nakon prikupljanja traženih podataka iz tačke 1. ovog Zaključka, o istom informiše Vladu Kantona Sarajevo”, navodi se u zaključku.

Prema informacijama Patrije vrši se prikupljanje podataka o vakcinaciji među uposlenicima u javnom sektoru KS, ali neki uposlenici ne žele dati podatke bez obzira što su vakcinisani smatrajući da Vlada nema zakonsko uporište kojima traže ovu vrstu informacija.

Premijera Edina Fortu danas smo pitali po kojem zakonskom osnovu su zatražene ove informacije i u koju svrhu ali nismo dobili odgovor.

Treba podsjetiti da vakcinacija protiv Covid-19 nije obavezna niti postoji takav propis, a traženje ove informacije smatra se i pritiskom na uposlenike.

Na kraju, Vlada KS može putem ZZO KS tražiti podatke o vakcinisanim građanima u KS, ali problem je što u sistemu nema građana koji su se vakcinisali izvan BiH (najviše u Srbiji dok u Sarajevu nije bilo vakcina za masovnu imunizaciju), osim onih koji su se dobrovoljno prijavili na aplikaciju ZZO KS što opet ne bi dalo precizne podatke o nevakcinisanim građanima.

Dva pravna stručnjaka koje je Patria konsultirala smatraju da Vlada KS ne može tražiti ove podatke posebno jer se radi o medicinskim podacima, a pritom zaključak Vlade KS nije potkrijepljen niti jednim zakonskim rješenjem niti je obrazloženo u koje svrhe će se koristiti podaci i da li su ti podaci od javnog interesa.

Nadležne institucije nemaju stvarne podatke o vakcinaciji stanovništva, a Ministarstvo civilnih poslova BiH je pokrenulo aktivnosti kako bi Republika Srbija dostavila podatke o vakcinisanih bh. državljanima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79