Forto izgubio rat s CIPS-ovim potvrdama: I dalje se traže potvrde, pogledajte red u Tuzli

Forto izgubio rat s CIPS-ovim potvrdama: I dalje se traže potvrde, pogledajte red u Tuzli


Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto krajem prethodne godine saopćio je kako je “objavljen rat” CIPS-ovoj potvrdi.
– Od polovine 2024. građani FBiH neće morati donositi CIPS prijavu u bilo koju banku. Probat ćemo isto uraditi u RS-u – rekao je tada Forto.

Vođeni činjenicom kako je polovina godine već izmakla, kontaktirali smo u svojstvu potencijalnog klijenta vodeće banke u BiH kako bismo saznali da li je i dalje potreban CIPS prilikom otvaranja računa.

Iz UniCredit banke su nam objasnili šta je sve od dokumenata potrebno kako bi se otvorio račun u banci.

– Treba vam kopija lične karte, kopija potvrde o prebivalištu ili potvrda o prebivalištu ne starija od tri mjeseca, obrazac PBA-3, potvrda o zaposlenju ili ugovor na uvid kako bi kolege vidjele u koje svrhe se otvara račun – kazali su nam iz ove banke.

Iz Raiffeisen banke su nam kazali kako je potrebna kopija lične karte, CIPS i zahtjev za otvaranje računa. Ni politika Sparkasse banke se ne razlikuje mnogo od ostalih banaka, pa su nam i oni naveli istu dokumentaciju. Iako je prošao rok koji je Forto najavio još prošle godine, bh. građani ipak moraju dostaviti CIPS potvrdu bankama, pa bi logičan zaključak bi bio da ministar Forto nije ispunio obećanje i da građanima duguje objašnjenje koji je razlog za to.

Pogledajte red u Tuzli za izdavanje CIPS potvrde.

(FOTO) Tuzlaci satima stoje kako bi izvadili CIPS

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija