Forto želi sa HDZ-om ali ne sa SDA: “Idemo da vidimo kako bi to izgledalo”

Premijer Kantona Sarajevo, govoreći o uspostavljanju vlasti nakon ovogodišnjih Općih izbora, istakao je da je formiranje Vlade FBiH i one u Kantonu Sarajevo povezano.

“Postoji dogovor između stranaka Trojke koji imaju dovoljnu većinu za formiranje vlade, da to pitanje raspravljamo zajedno sa pitanjem eventualnog formiranja Federalne vlade”, kazao je Forto.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da danas i zvanično počinju pregovori za formiranje vlasti na nivou FBiH, kako bi se pravovremeno implementirali rezultati izbora.

“Idemo da vidimo kako bi to izgledalo, to je jedan preliminarni sastanak. Ovo je prvi zvanični sastanak sa HDZ-om. Ne mogu predvidjeti šta se može očekivati od sastanka. Strašno je važno da se uspostavi komunikacija. Mogu vam reći ispred Naše stranke, nama je bitan program. To smo već pokazali. To je Trojka u Kantonu Sarajevo pokazala. Strašno nam je bitno da se okrenemo građanima i onome što će biti dobro za građane a da se manje govori o matematici, dijeljenju kolača, firmi itd., to nam je uvijek bilo manje bitno”, kazao je Forto tokom gostovanja na FTV-u.

Forto: Moguće da ćemo izbaciti SDA iz vlasti. Pokušavali su vrbovati kandidate Naše stranke

Podsjećamo, jučer je Čović najavio da će prvi sastanak o formiranju vlasti HDZ održati sa predstavnicima “Osmorke” u 11 sati, a u Mostar danas idu predstavnici Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako od danas počinju formalni razgovori s predstavnicima drugih političkih stranaka o formiranju vladajućih većina na kantonalnoj, federalnoj i državnoj razini, te je dodao kako su hrvatski politički predstavnici spremni taj posao okončati do kraja 2022. godine. Na sastanak u Mostar odlaze predstavnici Osmorke, a delegaciju predvode SDP, Narod i pravda, te Naša stranka.

„Imamo li mi parlamentarnu većinu? Jer ovo su partnerstva. A onda idemo praviti koalicije. Ako imamo zajednički program za 4 godine, onda to i jest koalicija. Zadnje 4 godine mi nemamo koaliciju i da je to iznuđeno jedno partnerstvo brojeva. Uostalom, kakva je koalicija u Vijeću ministara koje nikako ne zasjeda?“, pita Čović.

U saopćenju Trojke navedeno je da će danas u Mostaru početi razgovore s HDZ-om za uspostavu vlasti na federalnom i državnom nivou, te u kantonima gdje je to moguće.

Trojka će u razgovorima predstavljati sve potpisnice Sporazuma o uspostavi većina na svim nivoima u BiH, koje će se uključiti kada se otvore razgovori o konkretnim programskim rješenjima.

“Ishod razgovora ne možemo predvidjeti, ali možemo garantovati principijelnost i nepristajanje na bilo šta što bi Bosnu i Hercegovinu moglo udaljiti od evropskog i NATO puta. Ono što, između ostalog, želimo postići jeste da standarde razgovaranja o formiranju vlasti dignemo na viši nivo, pogotovo u smislu njihove transparentnosti”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da “svi imamo i pravo i obavezu reći kakvu državu želimo graditi i u kojem je pravcu voditi“.

“Trojka će slušati glas svojih birača, a medije pozivamo da budu objektivni prenosioci i tumači naših poruka javnosti. Nakon razgovora oglasit ćemo se saopćenjem, a bit ćemo dostupni i za izjave”, navode iz Trojke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79