Forto odgovorio da li je donesena odluka o popuštanju ili pooštravanju mjera u petak

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo iz dana u dan sve je složenija, broj novozaraženih i smrtnih ishoda već dvije sedmice vrtoglavo je visok, a prema riječima premijera Vlade KS, Edina Forte, teško je izmjeriti i sa sigurnošću reći kakve bi brojke bile da nisu uvedene rigoroznije mjere.

Postojeće mjere koje su uvedene u KS važe do petka, odnosno do subote, a za nekoliko dana trebalo bi biti poznato da li će mjere biti relaksirane ili će se produžiti.

-Možemo reći da smo dosegli vrh krivulje, nadam se da uz poštivanje svih mjera možemo nastaviti ka još boljim brojevim odnosno ka manje zaraženih. Postojanje rigoroznijih mjera još nismo razmatrali, podržali bi reakciju viših nivoa vlasti ako bi ujednačili mjere na nivou cijele BiH kako bi se treći val stavio pod kontrolu. Najveći broj testiranja dešava se upravo u Sarajevu, ali je jasno da se treći talas proširio cijelom zemljom, kazao je Forto gostujući u Sunčanom jutru O Kanala.

Komentarišući masovni odlazak bh. građana u Beograd na vakcinaciju, premijer je kazao da niko iz Vlade KS sigurno nije otišao na vakcinu u Srbiju.

– Ne možemo kriviti ljude koji su se otišli boriti za svoje zdravlje, ali potrebno je apelovati na građane da uprkos primljenoj vakcini nisu sigurni još neko vrijeme, te mogu širiti zarazu, poručio je on.

O nabavci vakcina, kaže da nema ništa novo o čemu bi bilo korisno informisati javnost, no prethodnih dana pominjao se okvirno maj mjesec, kada bi se mogle nabaviti doze vakcina za Sarajevo. Međutim, premijer Forto kaže da ništa još uvijek nije sigurno, te će javnost blagovremeno biti obaviještena o takvim koracima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79