Forto odgovorio građanima: Moja plaća je 3.500 KM

Premijer Vlade KS Edin Forto, na “Forumu odgovornosti” odgovarao na pitanja građana Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade.

Pristiglo je više od 230 pitanja, a Forto je odgovarao o svojoj plaći, programu rada Vlade, M:Telu, pandemiji, besplatnom smještaju za medicinare iz Srbije…

Otkrio je da je njegova plaća 3.500 maraka.

– Ako ministarske pozicije gledamo kao menadžerska mjesta i platu uzmemo kao mjeru odgovornosti za resurse i rezultate, onda možemo reći da su moja i ministarske plate adekvatne. Ovo stoji pod pretpostavkom da dobro radimo. S druge strane, imali smo ministre koji se kriju, ministre i vlade, koji krše zakone, zanemaruju cijele sektore i nanose više štete nego koristi. Ti članovi vlada su preplaćeni. Uvjeren sam da građani ne bi prigovarali na cijene rada na izvršnim funkcijama kada bi Vlade dobro radile. Imajući u vidu da vlade često ne rade dobro, pitanje visine plate je legitimno. Inače, moja plata je 3.500 KM, uključujući minuli rad i topli obrok – kazao je Forto.

Građani su također Fortu pitali i u kojoj je fazi realizacija incijative da se kladionice od škola i vjerskih objekata moraju udaljiti na najmanje 1.000 metara.

– Na ovome ćemo raditi u narednom periodu zajedno sa opštinama. Pandemija nas je natjerala da se ne bavimo u cijelosti onim što smo zacrtali, već da se često bavimo izrazito teškim temama zdravstvenog i ekonomskog odgovora na posljedice pandemije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79