Forto: Pioniri smo borbe protiv korupcije, oborili smo mnoge rekorde

Još ranije smo postali dobra priča i sad se to sudara s očekivanjima, kazao je na početku godišnje konferencije za medije premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS).

“Šta smo to uradili 2021. i šta ćemo uraditi 2022. ni mi sami ne možemo sada reći, ali javnost će sve ocjenjivati, da li je bolje ili nije”, izjavio je on.

Kazao je kako je njegova vlada pionir borbe protiv korupcije te naveo primjer GRAS-a i angažman Ureda za borbu protiv korupcije, koji je nakon toga podnio 50 krivičnih prijava.

“Mi smo u vezi s tim uradili svoj posao, sada nek sud utvrđuje krivicu. Ured za borbu protiv korupcije zahvaljujući političkoj volji ove vlade sarađuje s Ambasadom SAD-a i međunarodnim organizacijama”, izjavio je.

Dodao je kako njegova vlada bolje od drugih sluša građane.

“Uzeli smo reprezentativan uzorak i pitali šta su problemi. Građani su 2019. godine kazali kako je to javni prijevoz. Sjeli smo i budžetirali javni prijevoz. Kad smo se vratili, građani su tražili mjere protiv covida pa se angažovao ministar Delić da pomogne privrednicima”, izjavio je.

Borba protiv pandemije je imala dvije stavke, dodao je Forto, privredu i zdravstvo.

“Mi smo jedina vlada u BiH koja je primijenila najbolje svjetske prakse. Prvi su radili masovnu vakcinaciju, masovno smo testirali, jedini smo upravljali pandemijom”, kazao je.

Kazao je kako je njegova vlada ukinula parafiskalne namete, što nije praksa u BiH.

“Predstavljali smo našu zemlju na EXPO-u, otišli smo u inostranstvo i podigli zastavu Bosne i Hercegovine. Pozvali smo privrednike iz cijele BiH da nam se pridruže i oni su se odazvali. Ne postoji privrednik koji kaže da ovo nismo trebali uraditi”, naveo je on.

Kazao je i kako je KS najprocjepljeniji kanton u BiH i da je to prostor među vodećim u regiji.

Ova Vlada je oborila i mnoge rekorde, kazao je premijer, te naveo subvencije vrtićima, poticaji za film, poticaji za mlade, stanovi za borce, utopljavanje objekata…

“Mislim da će 2022. godina biti godina nade, godina u kojoj će ljudi donositi odluke o svom životu”, kazao je Forto govoreći o političkoj nestabilnosti u državi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79