Forto podržao proteste studenata: U pravu su, ali problemi su se gomilali 20 godina

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto došao je danas na proteste studenata ispred zgrade vlade i poručio da se uveliko radi na rješavanju problema, ali da nije lako, jer su se problemi gomilali 20 godina.

“Velika većina zahtjeva studenata je opravdana. Ono što su oni naglasili, a moram i ja, je činjenica da je ovo proizvod višegodišnjeg nemara. Mi smo sada pošli suštinski da se time bavimo. Ministrica se uveliko bavi ovim slučajem. Bitno je naglasiti da je JU Studentski centar bila predmet stranačkog i porodičnog zapošljavanja. Deset miliona maraka iznosi dug, tu su porezi, doprinsoi i druga potraživanja”, rekao je Forto.

Studenti se okupljaju ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo

Naglasio je da se radi o skupu nagomilanih stvari koje su posljedica nemara prema studentima i onome što suštinski predstavlja JU Studentski centar. Podržao je proteste koji su u skladu sa zakonom.

“Ovo je tragedija zbog čega se studenti moraju okupljati u udruženje. Moram reći da je neizvjesna sudbina JU Studentski centar. Mislim da su se studenti u svom vapaju počeli baviti i organizacijom u Studentskom centru. Oni su osjetili da ako ne preuzmu stvari u svoje ruke ništa se neće dogoditi. Oni se trebaju baviti svime za šta imaju prava, a vlada treba da se bavi ko će upravljati i na koji način”, dodao je.

Forto je poručio da nešto što se 20 godina rastura, teško se može popraviti u kratkom periodu.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović poručila je da se od prvog dana ova vlada bavi pitanjem Studentskog centra i problemima studenata.

“Upitna je budućnost ovakvog pravnog lica kojeg imamo. Borimo se da povučemo hranu iz robnih rezervi rezrvnu hrane, kao i dezinfekaciona sredstva i sve što je potrebno, a trenutno je u nedostatku. Dajemo sve od sebe da studenti ne osjete ovu situaciju. Ja sam prvog dana reagirala, a u prvih 15 dana bila u Studentskom centru i razgovarala sa studentima”, izjavila je.

Članovi Udruženja studenata “Studentskog centra” okupili su se anas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog loše situacije u studentskim domovima, kao i zbog lošeg načina ophođenja nadležnih prema njima.

Studenti ističu da je nemaran odnos nadležnih godinama doveo studente do situacije u kojoj ostaju bez hrane piše Klix.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79