Forto potvrdio: Od sutra se u Sarajevu zatvaraju škole, svi na online nastavu

Naveo je da će Vlada KS razmatrati i druge mjere koje je predložio Krizni štab, ali s obzirom na toda je sjednica Vlade još u toku nije mogao reći koje će odluke donijeti

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je izjavio da epidemiološka situacija u KS nije popravljena, te da je Krizni štab preporučio, a Vlada KS će usvojiti odluku da sve škole idu na online nastavu putem interneta.

Kazao je da je u toku sjednica Kantonalne vlade na kojoj se razmatraju mjere koje su preporučene od Kriznog štaba koji je zasjedao ranije.

– Dakle, djeca ne idu u škole od sutra. Ovo se odnosi na osnovne, srednje škole i na sve fakultete. Jedini izuzetak u obrazovnom sistemu će biti posebne škole za djecu sa posebnim potrebama – pojasnio je Forto, te dodao da vrtići još uvijek rade.

Naveo je da će Vlada KS razmatrati i druge mjere koje je predložio Krizni štab, ali s obzirom na toda je sjednica Vlade još u toku nije mogao reći koje će odluke donijeti.

Dodao je kako je htio što prije da kaže ono što već znaju, kako bi se mogli pripremiti na pravi način, da od sutra sve škole idu online.

– Raspravljali smo i o činjenici da već danima Federalni krizni štab je zasjedao, i po informacijama koje imamo iako nisu zvanične, oni su preporučili strožije mjere za cijelo područje Federacije BiH, za Federalnu vladu. Međutim, Federalna vlada nije donijela nikakve mjere i želim pitati Federalnu vladu, premijera Novalića, ministra zdravstva Mandića – koje mjere vam je vaš Krizni štab preporučio, a koje ste vi donijeli i iz kog razloga ne slušate struku koja sjedi u vašoj vladi – naveo je Forto u online obraćanju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79