Forto: Radnici GRAS-a su naplaćivali po 90.000 KM od tužbi

Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo, za novonastalu situaciju u GRAS-u, gdje radnici nisu dobili plaće, a jedan dio njih i štrajkuje glađu, okrivio je prethodne političke i upravljačke strukture te radnike koji su tužili preduzeće. Rekao je da je došlo vrijeme da se o tome otvoreno govori.

“U trenutno stanje GRAS je doveden tužbama svojih radnika. Od augusta prošle godine do danas konstantno je blokiran račun na osnovu tužbi radnika GRAS-a na osnovu kolektivnog ugovora. To je danas došlo na naplatu. Radnici štrajkuju jer su blokirali firmu”, rekao je Forto.

Rekao je da se radi o apsurdnoj situaciji te da ispašta dio poštenih radnika, koji žele da žive od svojih plaća. Njima je obećao podršku, prenosi Klix.

“Pošteni dio radnika GRAS-a želi da se situacija razriješi. Treba razdvojiti one koji žive od svog rada, a treba govoriti i onima koji su naplaćivali i po 90.000 od tužbi. Ne znam da li oni štrajkuju”, rekao je Forto.

Konkrento rješenje danas nije ponudio. Rekao je da Ured za borbu protiv korupcije utvrđuje stanje i da bi njihova analiza trebala biti gotova sljedeće sedmice.

“Vlada će nakon toga donijeti odluku o GRAS-u. Ne bih se iznenadio da analiza rezultira s većim brojem krivičnih prijava”, rekao je sarajevski premijer.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta i danas je ponovio obećanja o novim tramvajima i trolejbusima u Sarajevu za dvije godine.

“Do tada, na bazi analize Ureda za borbu protiv korupcije, brojki, stava radnika… donijeti ćemo smjernice o tome u kom pravcu želimo da ide javni prijevoz i koja će u tome biti uloga GRAS-a”, rekao je Šteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79