Forto: Sarajevo je trenutno Bergamo, najveće žarište koronavirusa u Evropi

Počela je vanredna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se raspravljati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u kantonu. 

Prvi se obratio premijer KS Edin forto koji je rekao da je Sarajevo trenutno najveće žarište koronavirusa u Evropi, javlja Klix.

Dodao je da svi koji kažu da nije tako nisu u toku i da na pandemiju postoje dva odgovora – zdravstveni i ekonomski.

“Mi više ne čekamo scenarij Bergamo, mi jesmo Bergamo (Grad u Italiji – najveće žarište koronavirusa tokom prošlogodišnjeg prvog vala pandemije). Očekujem od skupštine da nam da nedvosmislenu podršku kako bismo sebi mogli stvoriti alate da možemo reagirati u ovoj i mogućim narednim ovakcim situacijama”, kazao je Forto.

Dogovoreno je da se zastupnicima obrate predstavnici KCUS-a, Opšte bolnice “Prof.dr Abdulah Nakaš”, Hitne pomoći, Zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS, predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Haris Vranić, kao i članovi Vlade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79