Forto: Stanje se vraća u normalu, sve je pod kontrolom

Nakon nevremena praćenog jakom kišom i topljenjem snijega, situacija u Kantonu Sarajevo je pod kontrolom, a bez obzira na vremenske uslove, Vlada KS stoji na raspolaganju građanima u skladu sa zaduženjima i zakonom, rekao je premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto.

Forto i i članovi Vlade održali su press konferenciju povodom situacije uzrokovane nepovoljnim vremenskim uslovima.

Samir Džihić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ), iznio je informacije o aktivnostima poduzetim na području KS tokom vikenda i pojasnio kako je situacija trenutno stabilizirajuća, zabilježena je stagnacija vodostaja na području čitavog aktvatorija KS, piše Radiosarajevo.

”Stanje se vraća u normalu, infrastruktura je sva prohodna, putne komunikacije, sav PTT saobraćaj, prigradski, gradski, međugradski saobraćaj, sve funcioniše. Nema obustave ispostave zemnog gasa. Sve što treba, funkcioniše, a pogotovo nema potrebe za evakuacijom, iako su naše službe spremne i za taj vid pomoći u ublažavanju posljedica od poplava“, dodao je.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić kazao je kako su poduzete sve neophodne mjere u proteklom periodu.

Podsjetio je da je ovo prvi put da se nova Vlada suočava s ovakvom situacijom.

Istakao je kako su dobili molbu da se izađe u susret općini Busovača, jer tu postoji problem u snabdijevanju pitkom vodom. Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture je dobilo zaduženje, a Mandić će stupiti u kontakt s Federalnom upravom civilne zaštite i staviti na raspolaganje cisterne.

”Tražili su cisterne za snabdijevanje ovog područja vodom. Ukoliko se, a nadamo se da neće, desi još takvih slučajeva, KS i ovo Ministarstvo će staviti sve resurse na raspolaganje da se i drugim kantonima na ovaj način pomogne”, kazao je Mandić.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta o rušenju mosta u općini Ilidža kazao je kako je boravio na terenu s nadležnim službama i da most čiji je dio srušen nije bio u nadležnosti Ministarstva saobraćaja, uz podsjetnik da je sve radove izvodila Općina Ilidža, koja je bila i investitor.

”Mi, kao građani, i mi, kao Ministarstvo, dužni smo i opštinama biti na raspolaganju onoliko koliko smo u mogućnosti”, rekao je Šteta, koji je pružio podršku općini u sanaciji.

Kazao je kako će buduća praksa Ministarstva biti pomoć u situacijama sličnim jučerašnjim.

”Putna komunikacija u KS je funkcionirala. Imali smo dva-tri mala problema na podvožnjacima u Otesu, Osijeku i Buča Potoku sinoć, ali su oni riješeni“, rekao je Šteta, dodavši kako su jutros bili prohodni svi putevi.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija rekao je kako su pratili situaciju tokom vikenda i trenutno na području općina Hadžići i Ilidža, koje su najviše pogođene poplavama, nema stambenih objekata u koje je voda ušla.

Dodao je kako nema ni korisnika Centra za socijalni rad, odnosno socijalno ugroženih porodica koje su pogođene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79