Forto: U KJKP “Rad” smo zatekli 41 neregistrirano vozilo, Sarajevo će biti čist grad

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović održali su danas sastanak sa Upravom KJKP “Rad”.

Dogovoreno je značajno intenziviranje aktivnosti u čišćenju grada i premošćavanje svih problema sa kojima se nova Uprava ovog komunalnog preduzeća susrela odmah po imenovanju, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Općine kupovale bez konsultacija

Neki od tih problema je nepostojanje dovoljnog broja mehanizacije, posebno specijaliziranih vozila za odvoz smeća iz tzv. zvona za odvojeno prikupljanje otpada.

Kako je ovom prilikom istaknuto, ovu vrstu kontejnera općine su kupovale bez konsultacija sa KJKP “Rad”, koje nema dovoljno vozila za prikupljanje smeća iz ovih zvona.

Pokrenuli niz koraka

– Nabavit ćemo to vozilo, ali i svu ostalu opremu potrebnu za nesmetano funkcionisanje preduzeća. Veliki je broj nagomilanih problema koje je uzrokovao nemar prethodne Uprave. Zatekli smo 41 neregistrirano vozilo, ali pošto više nemamo luksuz da se pravdamo neradom prethodnika, pokrenuli smo niz koraka koji će nam pomoći da Sarajevo napokon bude čist grad kakav građani zaslužuju – istakao je premijer Forto.

Ministar Hadžiahmetović rekao je da će Uprava KJKP “Rad” u narednim danima napraviti specifikaciju svih nedostajućih sredstava i vozila. Za ove namjene Vlada KS odobrila je 1,6 miliona KM.

– Razgovarali smo i o ljudskim resursima u preduzeću i u tom smislu Ministarstvo je dalo saglasnost za upošljavanje nova 73 radnika, od čega će njih više od 40 direktno raditi na održavanju čistoće – rekao je ministar Hadžiahmetović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79